Начало » Новини » Коментари
09.03.2021 г.

Триалозите отхвърлят 4% подкрепа за младите фермери, но планират помощ за нови фермери

Триалози по еврозаконодателството
Триалозите отхвърлят 4% подкрепа за младите фермери, но планират помощ за нови фермери

sinor

Въпреки очакванията триалозите по Пакета за реформи на бъдещата Обща селскостопанска полиника ОСП да доведат до изчистване на разногласията между държавите членки, резултатите от дебатите между Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент (ЕП) и Съветът на ЕС (трите страни) не показват особен напредък, но е важно да се предприемат необходимите стъпки. Това е отчетено на проведеното на 1 март в Брюксел заседание на Специалния комитет по селско стопанство (СКСС), на което са обсъждани резултатите от триалога – особено във връзка с Регламента за стратегическите планове, съобщиха от министерството на земеделието.

По отношение на определението за „активен фермер” и „истински фермер” е постигнато решение да се използва терминът „активен фермер“, предложен от ЕП. Въпреки че евродепутатите поискаха да има специална помощ за „млади активни фермери”, Председателството от отказало с мотива, че „има риск от двойно финансиране”. Компромисът е в посока на включване на нова дефиниция за „нов фермер“, като се запази доброволното прилагане на активен фермер.

Относно схемата за дребни земеделски стопани, ЕП настоява за фиксиране на единен максимален размер по схемата от 1 250 евро. ЕП също така предлага 4% от средствата за директни плащания да бъдат за млади фермери, но Председателството настоява, че това е твърде много и може да доведе до неусвояване на средства.

По отношение на  преходната национална помощ има решение за продължаване на подпомагането. ЕП настоява за задържане на нивото на финансиране на 50% за целия период, докато Съветът защитава общия подход за постепенно намаляване на средствата.

Тук представителите на България са използвали случая да подчертаят още веднъж важността на въпроса за преходната национална помощ и неудовлетвореността си от заложеното в Общия подход на Съвета. Ние настояваме за осигуряване на възможност за адаптиране на референтната година, както е предложено от ЕП.

По време на заседанието се проведе и обмен на мнения по предложението за социалното измерение на ОСП. Австрия представи предложение от две стъпки: засилване на ролята на Службите за съвети в земеделието, които да предоставят информация за условията на заетост и задълженията на работодателите, условията за здраве и безопасност. Като втора стъпка се предлага ЕК да оцени прилагането до 2026 г., на основата на което да се обсъди бъдещо развитие по темата. България и още 12 държави-членки подкрепиха документа, но ЕК изрази опасения, че предложението на Австрия е твърде далеч от искането на ЕП. ЕК е призовала Съвета да потърси друго ниво на компромис.

На 22 и 23 март ще  се проведе Съвет на министрите, на който ще се обсъдят политическите дискусии по трите регламента от реформата и подготовката на СП и структурния диалог с ЕК, посочиха от министерството.

В следващи текстове Синор.бг ще ви информира подробно по промените, предложени в Регламента за стратегическите планове.

Триалозите отхвърлят 4% подкрепа за младите фермери, но планират помощ за нови фермери
12774
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Парламентарен контрол
Танева: През декември ще се разбере дали преходната помощ за тютюн ще остане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини