Начало » Новини » Страната
04.03.2021 г.

За десетата си година в ЮЗДП ще засадят 50 хиляди фиданки

Предстои
За десетата си година в ЮЗДП ще засадят 50 хиляди фиданки

sinor

По повод 10-та годишнина от създаване на Югозападното държавно предприятие ЮЗДП и предстоящата Седмица на гората 2021 горските ще засадят 50 000 контейнерни фиданки. Залесяването на площ от общо 150 декара е с фиданки в контейнери, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в село Локорско, финансирана по европроект.

Дръвчетата от черен бор ще бъдат засадени върху ерозирани, сухи и бедни горски терени, които са подходящи за този дървесен вид.ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП, а повод е

Домакини на акцията са три териториални поделения на ЮЗДП. В „ДЛС Дикчан” в залесяването на 50 дка нови гори участие ще вземат служителите от стопанствата по поречието на реките Места – Белица и в землищата на Гоце Делчев, Гърмен, Дикчан, Елешница, Места, Катунци, Разлог и Якоруда.

Други 50 дка площи, освободени след санитарна сеч поради нападение от корояд, ще бъдат залесени в района на „ДГС Дупница”, където ще се включат всички служители на централно управление и стопанствата в Благоевград, Витошко-Студена, Дупница, Земен, Кресна, Кюстендил, Невестино, Осогово, Радомир, Рилски манастир, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни. В „ДГС Сливница” в облагородяването на трудни терени в землището на с. Пищене ще се включат служители на горските и ловни стопанства в Арамлиец, Белово, Брезник, Елин Пелин, Етрополе, Искър, Ихтиман, Кричим, Пирдоп, Самоков, Сливница, София, Тетевен и Трън. 

Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е възстановяване на увредени гори от природни нарушения и увеличаване на горското покритие на територията на ЮЗДП.

За десетата си година в ЮЗДП ще засадят 50 хиляди фиданки
6862
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини