Начало » Новини » Страната
02.03.2021 г.

Ловното стопанство „Дикчан” влезе в европейски научен сборник

Красотите на България
Ловното стопанство „Дикчан” влезе в европейски научен сборник

sinor

Държавното ловно стопанство „Дикчан”, което е в обхвата на Югозападното държавно предприятие, получи международно признание за добрите си практики за многофункционално стопанисване на горите, съобщиха от ЮЗДП. Опитът на стопанството е представен в един от най-авторитетните научни сборници в Европа - книгата „В търсене на баланса между горско стопанство и опазване на биоразнообразието”, издание на Европейския горски институт и Швейцарския федерален институт за изследвания на горите.

България е представена с „Държавно ловно стопанство Дикчан”, което освен с дългогодишните традиции в организирания ловен туризъм работи целенасочено за постигане на успешен модел за устойчиво стопанисване на горите и предоставяне на различни екосистемни услуги за местните общности, като лов, горски плодове и опазване на водите.

В рамките на 10 страници пред европейската лесовъдска и природозащитна общност са представени най-важните характеристики на стопанството. То е едно от първите в България със сертификат по FSC. Размерът на ползването от държавните гори (с дял на качествената строителна дървесина от 65%) е под 60% от прираста им и се осъществява чрез дългосрочни сечи, което е един от водещите индикатори за устойчивост в Европа.

Около 76% от горите в стопанството са категоризирани като територии със специални функции за защита на природата, охрана на водите, развитие на туризма и ловното стопанство.

В същото време 1 950 хектара, или 10,1% от държавните гори в „ДЛС Дикчан”, са под строга защита, като в тях се включват резерватът „Конски дол“, защитената местност „Манастирище“ и образци на представителни горски екосистеми по международния стандарт FSC.

С цел опазване на редки защитени видове и техните местообитания при извършване на дърводобив в сечищата се оставят от 3 до 5 биотопни дървета и около 10 куб. м мъртва дървесина на всеки хектар гора. Близо 7 000 хектара са залесените през последните десетилетия борови гори върху ерозирали земи, довело до облагородяване на 1/3 от територията на стопанството.

Професионализмът на колектива е в съчетаването и баланса на природозащитните и стопански дейности, между благата, които ни дава живата гора, и икономическата изгода от добитата дървесина. Присъствието на стопанството в книгата е голямо признание за дългогодишните усилия на целия екип на териториалното поделение на ЮЗДП в с. Сатовча, въпреки всички предизвикателства.  

Ловното стопанство „Дикчан” влезе в европейски научен сборник
9654
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Контрол
Горски от ловното стопанство в Дикчан сами заловили колега в опит да краде дърва
И директорът на ловното стопанство Дикчан е уволнен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини