Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.02.2021 г.

България ще иска разрешение от ЕК за кризисни мерки в розопроизводството

Консултативен съвет
България ще иска разрешение от ЕК за кризисни мерки в розопроизводството

Снимка: Архив

България ще отправи официално запитване към Европейската комисия за възможността за прилагане на кризисни мерки за подпомагане на розопроизводството, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на видеоконферентното заседание на Консултативния съвет по маслодайната роза, проведено на 25 февруари.

По предложение на розопроизводителите, страната ни ще поиска да приложи мярката за необиране на розовия цвят. В момента е важно да се осигурят средства за намаляване на производството на маслодайна роза поради свитите международни парари и свръхпроизводството.

Според Танева "страната ни трябва да продължи да полага усилия и да запази розопроизводството като част от бранда, с който сме разпознаваеми по целия свят". Маслодайната роза попада в обхвата на прилагане на европейски мерки срещу смущения на пазара, предизвикани от значителни повишения или спадове в цените на вътрешните или външните. В подобни случаи ЕК има правомощия да приема делегирани актове, с които да въвежда мерки за справяне със съответната пазарна ситуация.

„За да приложим тази мярка в сектор „Розопроизводство“, трябва да представим мотивирана аргументация за това искане, която да включва анализ на пазара и причините, довели до смущенията в сектора“, каза още земеделският министър. И допълни, че след получаване на официален отговор от страна на ЕК за прилагането й, страната ни ще предприеме всички необходими действия за нейното своевременно стартиране.

Министърът поясни, че другата краткосрочна мярка е нотифициране на държавна помощ за подкрепа на производителите на първична земеделска продукция, каквито са и розопроизводителите. Подкрепата следва да бъде изразена в количествени измерения, а именно как COVID кризата е оказала въздействие върху производството на розовия цвят. Тази подкрепа може да бъде нотифицирана по Временната рамка, която е налична за страните членки на ЕС заради пандемията.

Към момента в Националния електронен регистър на розопроизводителите и розопреработвателите са вписани 2 894 земеделци, които отглеждат 45 хиляди декара насаждения със сортовете Роза дамасцена (Rosa damascena) и Rosa alba (Роза алба). В страната към момента оперират 51 розопреработватели, които имат 48 обекта. От общо произведеното количество маслодайна роза, което през 2020 г. е 14 321 т, са преработени 13 523 тона, или 95% от произведената суровина. Средният добив от маслодайна роза през миналата година е била 315 кг./дка, а средната изкупна цена - 2,04 лв./кг.

По време на заседанието е обсъдена и друга предложена от бранша мярка, а именно изкореняване на насажденията с маслодайна роза. Танева е посочила, че, ако има единодушие за прилагането й от всички розопроизводители, тя може да бъде приложена чрез Закона за маслодайната роза. Розовият цвят няка как да бъде включен в обхвата на обвързаната подкрепа, защото секторите и производствата, допустими за подпомагане в обвързаните с производството плащане, са други.

Самите озопроизводители са заявили, че през последните две години държавата  е направила първите стъпки за подкрепа на сектора с приемането на Закона за маслодайната роза, но според тях те са недостатъчни. Отчетени са слабости в маркетинга и рекламата на българското розово масло на международни изложения и форуми.

България ще иска разрешение от ЕК за кризисни мерки в розопроизводството
9898
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Първите ковид компенсации
Преведени са 868 хил. лв. на 304 розопроизводители като обезщетения за COVID
Припомняне
От 1 октомври розопроизводителите ще кандидатстват за компенсации
Бюджетът от 3 млн. лв. е одобрен днес
Еврокомисията одобри до 50 евро компенсации на хектар рози за българските земеделци
Добивът от маслодайна роза към момента е с 51 процента по-малък на годишна база
Законово изискване
От 8 май започва броенето на площите с маслодайна роза
Свръхпроизводство в действие
За трета година розоберът започва с протести
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини