Начало » Новини » Света
26.02.2021 г.

Сенатът на САЩ одобри Том Вилсек за министър на селското стопанство

Студената вълна е първото предизвикателство при завръщането му на поста
Сенатът на САЩ одобри Том Вилсек за министър на селското стопанство

Сенатът на САЩ утвърди Том Вилсек за министър на селското стопанство на страната с убедителното мнозинство от 92 гласа „за” и само 7 „против”, съобщи агенция „Новости”. Вилсек се връща на поста, след като през периода 2009-2017 г. бе министър през двата мандата на президента Барак Обама, макар че на изборите за кандидат на Демократическата партия за президент през 2007 г. бе негов съперник. През периода на управление на Обама министърът бе поддръжник на биогоривата, износа от големите ферми, икономическото развитие на селските райони и програмите за подпомагане на бедните слоеве от населението с храни.

Избраният наскоро президент на САЩ Джоузеф Байдън лично е убедил бившия министър да заеме поста отново, след като последният бе активен негов застъпник в селските райони на страната по време на президентската кампания, съобщи електронното издание Successful Farming. „Той не търсеше работа, но аз настоях”, изтъкна Байдън. Очаква се Вилсек да бъде връзката на президента със селска Америка. Освен това той настоява демократите да действат по-активно в селските райони, където преобладават поддръжници на Републиканската партия. През 2016 г. фермерите бяха сред социалните групи с най-големи заслуги за избирането на предишния президент на САЩ, републиканеца Доналд Тръмп.

Министерството на селското стопанство на САЩ разполага с бюджет от над 140 млрд. долара. Ведомството отговаря за продоволствената сигурност на страната и за икономическото развитие на селските райони, а освен това управлява значителна част от защитените зони.

Новият стар министър се изправя пред многобройни предизвикателства от коронавирусната пандемия и климатичните промени до увеличаващия се брой на гладуващите американци. Неговият личен списък с цели обаче е доста по-дълъг. „Ще бъдем министерство на селското стопанство, което представлява и служи на всички американци. Предстои ни много работа по сдържане на пандемията, за преобразяването на американската продоволствена система, за създаването на по-честен пазар за производителите, за осигуряване на равество и изкореняване на системните ограничения, за разработването на нови възможности за доходи чрез интелигентни климатични практики, за разширяване на достъпа до здравословна и пълноценна храна и за осъществяване на исторически инвестиции в инфраструктурата и чистата енергия на селска Америка. Оптимист съм за бъдещето и вярвам, че най-добрите ни дни предстоят”, заяви Вилсек след одобряването на кандидатурата му в Сената.

Неговият мащабен подход по отношение преуспяването на фермите и икономическото развитие на селските райони включва инициативи като производството на биогорива и широколентов достъп до интернет. Под неговото управление ще могат да бъдат осъществени плановете на Байдън за климатични облекчения за фермите. Президентът на САЩ, който описва климатичните промени като съществена заплаха, иска селското стопанство в страната първо в света до постигне нулеви вредни емисии на парникови газове. Той заяви, че правителството е готово да плаща на фермерите „да пазят земята” и да сеят сидерати. Благодарение на възможностите за подпомагане на фермерите, с които ще разполага, Вилсек може да предприеме инициативи за улавяне на въглерод, които да се превърнат в обичайна част от федералните селско стопански програми. Налице са и предложения фермерите да печелят от договори за запазване на въглерода в почвата. „Мисля, че селското стопанство е първото и най-доброто място, откъдето да започнем да печелим в областта на климата. Фермерите са готови и горят от желание да го направят. То е доброволно, пазарно-ориентирано и базирано на стимули”, категоричен бе Вилсек при изслушването му пред Сената на 2 февруари.

Не всички обаче са въодушевени от избирането му на министерския пост. От потребителската група „Наблюдение на храната и водата” го разкритикуваха като поддръжник на корпоративното консолидиране в хранителната верига, докато правителството би трябвало да подкрепя устойчивото селско стопанство и да отдава първостепенно значение на здравето на потребителите и безопасността на труд на работниците. „Нашата надежда, че Том Вилсек ще се погрижи за полагането на усилия в тази посока, е слаба”, заяви изпълнителният директор на организацията Уинона Хаутър.

На свой ред председателят на американската Национална асоциация на черните фермери Джон Бойд смята, че министърът „трябва да се ангажира да промени културата на дискриминация в САЩ”. „Вилсек ще бъде подобрение спрямо Сони Пърдю, селскостопанският министър на Тръмп, но през предишния му мандат бе направено твърде малко” в това отношение, подчерта Бойд.

Същевременно Вилсек е изправен пред сериозен проблем в самото начало от възстановяването си пост – големите студове, обхванали страната, които поставиха на изпитание фермерите и веригите за снабдяване с храни дори в южен американски щат като Тексас, коментират от електронното издание – AgrarHeute. Едрият рогат добитък страда от студовете и недостиг на храна, а есенниците измръзват. Част от предприятията за преработка на месо в централните щати на САЩ бяха принудени да спрат работа заради проблеми с електроснабдяването, оставили 5 млн. американци без ток. Доставките на газ също не са ритмични. Замръзналите реки пък затрудняват транспортирането на фуражи с плавателни съдове по реките в щатите Охайо и Илинойс, а превозите по Мисисипи са намалели с 34%. Мнозина животновъди съобщават и за прекъсвания във водоснабдяването.

Положението в Тексас изглежда е най-тежко, тъй като щатът е по-слабо подготвен от северните си съседи за студено време. Температурите там паднаха до -18 градуса по Целзий през миналата седмица – нещо невиждано от 3 десетилетия. Социалните мрежи изобилстват с кадри за спасяването на новородени теленца. Властите в щата се опасяват, че проблемите с транспорта и измирането на животните ще разорят мнозина фермери. Мащабите на бедствието е трудно да бъдат оценени отсега, но е ясно, че са много големи.

Животновъдите в южните части на САЩ често строят оборите без отопление и сега са принудени да внасят новородените телета вкъщи или временно да отопляват сградите с животните с бали сено или каквото друго им попадне подръка. Същевременно те са изправени и пред проблема с високите цени на фуражното зърно.

Страдат и млекопроизводителите, тъй като нарушаването на транспортните връзки ги кара да изливат млякото, което не са в състояние да закарат до пазара. Млечните ферми изливат всеки ден мляко за 8 млн. долара , тъй като преработващите предприятия нямат ток, заяви селскостопанският комисар на Тексас сид Милър, цитиран от електронното издание FarmingUK. „Бакалиите вече не могат да получат доставки на млечни продукти, рафтовете са празни. Изправени сме пред проблем в снабдяването с храни, какъвто не сме имали досега, дори при коронавируса”, категоричен бе Милър.

Цената на електроенергията се повиши рязко, а това доведе до забавяне на темпото на работа в част от предприятията за производство на етанол и преработка на соя, съобщиха търговци, цитирани от агенция „Блуумбърг”. „Чухме от много производители, че им се е наложило да намалят призводителността до 50-60% от обичайното ниво, тъй като се опитват да икономисват природен газ”, обявиха от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници на САЩ. Част от производителите на етанол обаче успяха да разпродадат запасите си и при повишените цени да реализират непредвидена печалба.

Снеговете и студовете са нанесли щети и на отглежданите в Тексас цитрусови куртури, съобщи електронното издание AccuWeather. Според Дейл Мърдън, председател на лобистката група на производителите на цитрусови плодове Texas Citrus Mutual, отрицателните температури са хванали грейпфрутите и портокалите още на дърветата. „Няма съмнение, че ще изгубим част от реколтата, тъй като плодовете измръзнаха”, посочи той. Тексас е на трето място по производство на цитрусови култури в САЩ след Флорида и Калифорния.

Студеното време е третият удар по американските ферми напоследък след двете вълни на коронавируса в страната. 

Сенатът на САЩ одобри Том Вилсек за министър на селското стопанство
2772

Последни материали
Виж
Според сертификатите за износа продукцията е преминала нужните проверки
Русия забрани вноса на царевично семе с ГМО от сръбската фирма Genetics Plus
Ситуацията е извънредна и налага извънредни по мащаб мерки
Франция отпуска 1 милиард евро на пострадалите от студовете ферми
Фонд „Земеделие”
От 21 април до 30 юни се приемат исканията за краткосрочни заеми в сектора на плодовете и зеленчуците
Президентът Радев ще връчи мандата на ГЕРБ
Десислава Танева е предложението на Борисов за нов стар министър на земеделието
Наблюдавайте областите през сайта на агенцията
На 21 април се открива сезонът за борба с градушките
Важно за фермерите!
От първи октомври родните мандри не могат да продават кипърското сирене „Халуми”
Свързани материали
Виж
Според поръчан от бранша доклад секторът е създал 40 милиона работни места
Селското стопанство и храните осигуряват 7 трилиона долара за икономиката на САЩ
Много силно пострадаха животновъдите и производителите на цитрусови плодове
Поне 600 милиона долара са щетите от лошото време за фермерите в Тексас
Очаква ускоряване на темпото на ръст на доставките за чужбина
Слабият долар улеснява износа на месо от САЩ
Въпреки очакваните рекордни приходи от износа
Още 10 години фермерите в САЩ няма да достигнат миналогодишните си печалби
Благодарение на нарасналото търсене от Китай
Износът на свинско от ЕС и САЩ счупи рекордите през 2020 година
Според извършваната работа и региона ръстът е от 9 до 35 на сто за 5 години
Средното заплащане на работещите във фермите в САЩ продължава да расте
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам