Начало » Важно за фермера » Животновъдство
18.02.2021 г.

Първите пет схеми за обвързано подпомагане при животните – срокове и документи

Наръчник Кампания 2021 г.
Първите пет схеми за обвързано подпомагане при животните  – срокове и документи

sinor

В наръчника за директните плащания за Кампания 2021 г. значително място е отделено за обвързаното подпомагане на животновъдите, където схемите са познати на фермерите. Ще представим основните правила за кандидатстване, като припомним, че за едно животно може да се получи помощ само по една схема за обвързано подпомагане. В този текст ще представим първите 5 схеми, които са основно за едър рогат добитък. В следващите ще представим не само обвързаното подпомагане за дребен рогат добитък, но и за биволи, а също и за преходната национална помощ, която ще продължи да се изплаща до 2023 г.

1. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЛЕЧНИ КРАВИ

Допустими за подпомагане са регистрирани като земеделски стопани физически и юридически лица, които отглеждат в стопанството си 10 и повече млечни крави, предназначение за производство на мляко. Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Млечни крави задължително са на възраст над 24 месеца и в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

За самото подпомагане животните трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер;

2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“;

3. да имат индивидуален паспорт;

4. да са вписани в регистъра на стопанството.

От министерството предупреждават фермерите да се подсигурят, че информацията за съответното заявено за подпомагане животно съвпада в:

1. Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ

2. индивидуалния паспорт

3. регистъра на стопанството

Периодът на задържане на животните трябва да е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2021 г. периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2021 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Земеделските стопани трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на:

- най-малко 1 500 кг мляко на млечна крава за животните в стопанство изцяло в планински райони, т.е. когато всички животновъдни обекти на земеделския стопанин са разположени в планински район;

- най-малко на 1 500 кг мляко на млечна крава в преход или преминала период на преход към биологично производство;

- най-малко 2 000 кг мляко на млечна крава за животните в останалите стопанства.

За земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект за отглеждане на говеда, овце и/или кози и/или биволи извън планински райони, се счита, че стопанството им е извън планински район и те следва да доказват реализация на мляко, валидна за останалите стопанства в размер на 2 000 кг мляко на млечна крава.

Реализацията на мляко се осъществява в съответствие с чл. 55б от Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, при спазване на реда за регистрация по чл. 12 от Закона за храните, Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход чл. 7, ал. 1, т. 3а от Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани и се доказва с:

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството;

3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави членки на Европейския съюз;

4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/или млечни продукти – когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход;

5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство за реализирани млечни продукти от преработена собствена продукция, когато земеделските стопани са със затворен цикъл на производство и имат регистрирано млекопреработвателно предприятие в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход – Секция IX – Млечни продукти;

6. приемно-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие, което е вписано в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход - Секция ІХ - Млечни продукти;

7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски

Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“- РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

По схемата е важно да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания – да подадете и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА.

При реализация на количества, доказани с директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните – ще се осъществи завишен контрол от страна на БАБХ. Резултатите ще бъдат предоставени на МЗХГ. При установяване неспазване на секторното законодателство за фуражопроизводство на мляко, административните санкции ще включват и отписване на съответните лица като производители на първични фуражи от регистъра по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

За първите 50 животни по схемата, земеделските стопани получават с 25% по-висока ставка, отколкото за останалите животни.

2. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЛЕЧНИ КРАВИ ПОД СЕЛЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ

Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 20 и повече млечни крави от една порода с предназначение за производство на мляко, които са под селекционен контрол и са вписани в Главния раздел на Родословната книга.

Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Млечни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер;

2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“;

3. да имат индивидуален паспорт 4. да са вписани в регистъра на стопанството;

5. да бъдат вписани в Главния раздел на Родословната книга и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

6. да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на

животните на БАБХ;

7. да имат издаден зоотехнически сертификат.

Подсигурете се, че информацията за съответното заявено за подпомагане животно съвпада в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; индивидуалния паспорт;  регистъра на стопанството и  зоотехническия сертификат.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ

последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2021 г. периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2021 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, извършената замяна.

Земеделските стопани трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни. При проверка на стопанството земеделският стопанин трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно заявено за подпомагане по схемата.

Земеделските стопани трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 1500 кг на млечна крава от застрашените от изчезване и комбинираните породи (Българско сиво говедо; Искърско говедо; Родопско късорого говедо; Българско родопско говедо; Българско червено говедо; Българско кафяво говедо; Млечен Симентал) и най-малко на 4 000 кг мляко на млечна крава за другите породи.

Реализацията на мляко се доказва с:

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството;

3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави членки на Европейския съюз;

4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/или млечни продукти – когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход;

5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство за реализирани млечни продукти от преработена собствена продукция, когато земеделските стопани са със затворен цикъл на производство и имат регистрирано млекопреработвателно предприятие в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход – Секция IX – Млечни продукти;

6. приемно-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие, което е вписано в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход - Секция ІХ - Млечни продукти;

7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните.

Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“- РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

По схемата е важно да не забравите, че освен заявлението за подпомагане за

директни плащания трябва да подадете и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА.

При реализация на количества, доказани с директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните – ще се осъществи завишен контрол от страна на БАБХ. Резултатите ще бъдат предоставени на МЗХГ. При установяване неспазване на секторното законодателство за фуражопроизводство на мляко, административните санкции ще включват и отписване на съответните лица като производители на първични фуражи от регистъра по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

За първите 50 животни по схемата, земеделските стопани получават с 25% повисока ставка отколкото за останалите животни.

3. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАН ЗА МЛЕЧНИ КРАВИ В ПЛАНИНСКИ РАЙОНИ (5-9 ЖИВОТНИ)

Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си от 5 до 9 (включително) крави с предназначение за производство на мляко и чиито стопанства са в планински район. Земеделски стопани, отглеждащи по-малко от 5 и повече от 9 млечни крави не са допустими по тази схема. Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). За да бъде допустим по тази схема е необходимо всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин за отглеждане на говеда, овце и/или кози и/или биволи, да са разположени в планински район.

Млечни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

Както и при другите схеми животните трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер;

2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“;

3. да имат индивидуален паспорт;

4. да са вписани в регистъра на стопанството.

Подсигурете се, че информацията за съответното заявено за подпомагане

животно съвпада в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;  индивидуалния паспорт; регистъра на стопанството.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2021 г. периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2021 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Допустим е земеделски стопанин, на който всички регистрирани животновъдни обекти са разположени в планински район. Земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект за отглеждане на говеда, овце и/или кози и/или биволи извън планински райони, не са допустими по схемата

4. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЕСОДАЙНИ КРАВИ И/ ИЛИ ЮНИЦИ

Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 5 и повече месодайни крави и/или юници с предназначение за производство на месо. Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Месодайни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо.

Юници допустими по схемата са женски говеда на възраст над 8 месеца, които още не са се отелвали и в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер;

2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за месо“;

3. да имат индивидуален паспорт;

4. да са вписани в регистъра на стопанството.

Отново трябва да се подсигурите, че информацията за съответното заявено за подпомагане животно съвпада в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;  индивидуалния паспорт и в регистъра на стопанството.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2021 г. периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2021 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Земеделските стопани трябва да са реализирали на пазара животни, съответстващи на най-малко 0.2 животни от същия вид на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2020 г. до 30 септември на 2021 г.

Реализацията на пазара на животни се извършва при спазване на ветеринарномедицинските изисквания за придвижване, транспортиране, търговия, изнасяне или пускане на пазара на животни по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се доказва с:

1. фактури, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството;

3. приемно-предавателни протоколи между земеделския стопанин и кланица с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за клане на ишлеме и фактури за услуга, издадени от кланицата.

При придвижване на животни на територията на страната, включително при затворен цикъл на производство, ДФЗ-РА извършва проверка в интегрираната информационна система на БАБХ Ветис, а при търговия в ЕС и износ на живи животни извършва проверка въз основа на копие от сертификат за вътрешна търговия в ЕС и/или за здравословно състояние при износ, предоставен от кандидата.

При реализация в страната животните трябва да са пристигнали в животновъдния обект на приемащата страна по ветеринарномедицинското свидетелство и това да е отбелязано в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. Към всеки документ се посочва номер на ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване на животни, за което документът се отнася.

По схемата е важно да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания, да подадете и документите за реализация на животни в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА.

За първите 50 животни по схемата, земеделските стопани получават с 25% повисока ставка отколкото за останалите животни.

5. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЕСОДАЙНИ КРАВИ ПОД СЕЛЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ

Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 20 и повече месодайни крави от една порода с предназначение за производство на месо, които са под селекционен контрол и са вписани в Главния раздел на Родословната книга. Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Месодайни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ с еднакъв идентификационен номер;

2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за месо“;

3. да имат индивидуален паспорт;

4. да са вписани в регистъра на стопанството;

5. да бъдат вписани в Главния раздел на Родословната книга и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

6. да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

7. да имат издаден зоотехнически сертификат.

Подсигурете се, че информацията за съответното заявено за подпомагане животно съвпада в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;  индивидуалния паспорт; регистъра на стопанството и зоотехническия сертификат.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2021 г. периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2021 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие, извършената замяна.

Земеделските стопани трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни. При проверка на стопанството земеделският стопанин трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно заявено за подпомагане по схемата.

Земеделските стопани трябва да са реализирали на пазара животни, съответстващи на най-малко 0.25 животни от същия вид на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2020 г. до 30 септември на 2021 г. Реализацията на пазара на животни се извършва при спазване на ветеринарномедицинските изисквания за придвижване, транспортиране, търговия, изнасяне или пускане на пазара на животни по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се доказва с:

1. фактури, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството;

3. приемно-предавателни протоколи между земеделския стопанин и кланица с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за клане на ишлеме и фактури за услуга, издадени от кланицата.

При придвижване на животни на територията на страната, включително при затворен цикъл на производство, ДФЗ-РА извършва проверка в интегрираната информационна система на БАБХ Ветис, а при търговия в ЕС и износ на живи животни извършва проверка въз основа на копие от сертификат за вътрешна търговия в ЕС и/или за здравословно състояние при износ, предоставен от кандидата.

При реализация в страната животните трябва да са пристигнали в животновъдния обект на приемащата страна по ветеринарномедицинското свидетелство и това да е отбелязано в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. Към всеки документ се посочва номер на ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване на животни, за което документът се отнася.

По схемата е важно да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания, да подадете и документите за реализация на животни в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА. За първите 50 животни по схемата, земеделските стопани получават с 25% повисока ставка отколкото за останалите животни.

Очаквайте изискванията за другите схеми по обвързаната подкрепа за животновъди в следващ текст

Първите пет схеми за обвързано подпомагане при животните  – срокове и документи
48603
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини