16-03-2006 г. Инж. Илия ЦОНЕВ В разработената през 2005 г. Национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството в Република България един от основните проекти е: "Контрол върху качеството на пчелния мед и пчелните продукти, предлагани на пазара, модернизация на средствата за производство, преработка и анализ, на системите за контрол на качеството и безопасността на храните". Основна цел на този проект е: "Създаване и внедряване на системи за качествен контрол и стимулиране на производството, преработката и експорта на висококачествен български пчелен мед". Могат ли пчеларите да произведат по-качествен мед от този, който създават пчелите? Качеството на пчелния мед и на другите пчелни продукти могат да се разглеждат в два аспекта: 1. Качество на пчелните продукти, независещо от дейността на пчеларя. Качествата на меда и на другите пчелни продукти в зависимост от източниците на нектар, прашец, мана и от дейността на пчелите не зависят от пчеларя. Тези качества зависят от мястото на пчеларстване, от медоносната растителност в района и, разбира се, от дейността на пчелите. Най-общо качествата на пчелните продукти в този аспект зависят от природните условия и от работата на пчелите. Тези качества на пчелните продукти се доказват с органолептични, физикохимични, поленови и други изследвания. 2. Качество и безопасност на пчелните продукти, зависещо от дейността на пчеларя. Дейността на пчеларя при производството и първичната обработка на пчелни продукти може да се прояви в две насоки: - да запази естествените качества на пчелните продукти такива, каквито ги е създала природата. Това е максимумът, който пчеларят може да постигне. Той не може по никакъв начин и с никакви средства да подобри качествата на пчелните продукти, създадени от пчелите; - да влоши естествените качества на пчелните продукти в процеса на своята пчеларска дейност. Влошаването на качеството на пчелните продукти най-често се дължи на неправилна, некомпетентна или безотговорна пчеларска практика, на нежелание да се възприемат и прилагат съвременните изисквания за качество и безопасност на храните, в т.ч. на пчелните продукти. Още по-лоши са случаите с недобросъвестни "пчелари", които фалшифицират пчелния мед. Най-общо качеството на пчелния мед може да се влоши неволно или от незнание и небрежност основно по три начина: 1. Чрез замърсяване с физични, с химични и в по-малка степен с микробиологични замърсители. "Замърсител" е всяко вещество от органичен или неорганичен произход, което не е добавено умишлено към храните (пчелните продукти), а попада в тях при добива, производството, преработката, обработката, пакетирането, транспорта и съхранението им. Замърсителите на меда и другите пчелни продукти могат да бъдат: - физични - части от насекоми или цели мъртви насекоми (пчели), косми, метални парчета, пластмаса, почва, костилки, камъчета, парчета от стъкло, хартия, дървесина, лични вещи, люспи от боя или ръжда, смазка, грес и др.; - химични - пестициди, ветеринарномедицински продукти (ВМП) за лечение на пчелите (антибиотици, акарициди и др.), препарати за борба с восъчния молец, средства за опушване на пчелите, тежки метали (олово, кадмий), радиоактивни елементи и др.; - микробиологични - микроорганизми, паразити и др. 2. При загряване за разтопяване на кристализирал мед. При загряване на меда над 400-450С се разлагат ценни ензими, които са в състава на меда. По такъв начин се влошава качеството на меда. За запазване качеството на меда загряването му трябва да става при условията на автоматично регулиране на температурата до 400-450С. От друга страна, при загряването на меда се увеличава хидроксилметилфуфуролът, което също влошава качеството на меда. 3. При прецеждането на меда с гъста цедка, особено при филтрирането му при преработвателите от меда се отделят ценни съставки на меда - полените с по-големи размери. По този начин също се влошава качеството на меда. Вярно е, че по-ситната цедка отделя и по-дребни физични замърсители, но същевременно лишава меда от ценни компоненти - от полени. За избягване на този начин за влошаване на качеството на меда е необходимо: цедката да е с такива размери, че през нея свободно да преминават и полените с най-големи размери. За пчеларя и за преработвателя в края на краищата най-важен е клиентът. Известна е максимата в страните с развита пазарна икономика: "Клиентът е цар". Какво иска клиентът? Той иска "чист мед", което значи нефалшифициран мед, мед без антибиотици и други замърсители, мед естествен с минимално влошаване на качеството му при добива и преработката му. Какво се иска от пчеларите? От пчеларите се иска да произвеждат такъв мед - чист, без замърсители, при това документирано. Безкомпромисно е изискването на пазара, особено в Европейския съюз, за производство на безопасни хранителни продукти, в т.ч. пчелни продукти. За да отговорят на тези изисквания, пчеларите трябва да внедрят и системно да прилагат "Добрите пчеларски практики". По своята същност те са система за осигуряване на качеството и безопасността на пчелните продукти. От в. Пчела и кошер