Начало » Важно за фермера » Пчеларство
16.03.2006 г.

КАЧЕСТВО НА ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ - ЩО Е ТО?

Могат ли пчеларите да произведат по-качествен мед от този, който създават пчелите, в смисъл могат ли да го подобрят? Отговорът е категорично НЕ. Максимумът, който може да постигне пчеларят, е да запаз

16-03-2006 г. Инж. Илия ЦОНЕВ В разработената през 2005 г. Национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството в Република България един от основните проекти е: "Контрол върху качеството на пчелния мед и пчелните продукти, предлагани на пазара, модернизация на средствата за производство, преработка и анализ, на системите за контрол на качеството и безопасността на храните". Основна цел на този проект е: "Създаване и внедряване на системи за качествен контрол и стимулиране на производството, преработката и експорта на висококачествен български пчелен мед". Могат ли пчеларите да произведат по-качествен мед от този, който създават пчелите? Качеството на пчелния мед и на другите пчелни продукти могат да се разглеждат в два аспекта: 1. Качество на пчелните продукти, независещо от дейността на пчеларя. Качествата на меда и на другите пчелни продукти в зависимост от източниците на нектар, прашец, мана и от дейността на пчелите не зависят от пчеларя. Тези качества зависят от мястото на пчеларстване, от медоносната растителност в района и, разбира се, от дейността на пчелите. Най-общо качествата на пчелните продукти в този аспект зависят от природните условия и от работата на пчелите. Тези качества на пчелните продукти се доказват с органолептични, физикохимични, поленови и други изследвания. 2. Качество и безопасност на пчелните продукти, зависещо от дейността на пчеларя. Дейността на пчеларя при производството и първичната обработка на пчелни продукти може да се прояви в две насоки: - да запази естествените качества на пчелните продукти такива, каквито ги е създала природата. Това е максимумът, който пчеларят може да постигне. Той не може по никакъв начин и с никакви средства да подобри качествата на пчелните продукти, създадени от пчелите; - да влоши естествените качества на пчелните продукти в процеса на своята пчеларска дейност. Влошаването на качеството на пчелните продукти най-често се дължи на неправилна, некомпетентна или безотговорна пчеларска практика, на нежелание да се възприемат и прилагат съвременните изисквания за качество и безопасност на храните, в т.ч. на пчелните продукти. Още по-лоши са случаите с недобросъвестни "пчелари", които фалшифицират пчелния мед. Най-общо качеството на пчелния мед може да се влоши неволно или от незнание и небрежност основно по три начина: 1. Чрез замърсяване с физични, с химични и в по-малка степен с микробиологични замърсители. "Замърсител" е всяко вещество от органичен или неорганичен произход, което не е добавено умишлено към храните (пчелните продукти), а попада в тях при добива, производството, преработката, обработката, пакетирането, транспорта и съхранението им. Замърсителите на меда и другите пчелни продукти могат да бъдат: - физични - части от насекоми или цели мъртви насекоми (пчели), косми, метални парчета, пластмаса, почва, костилки, камъчета, парчета от стъкло, хартия, дървесина, лични вещи, люспи от боя или ръжда, смазка, грес и др.; - химични - пестициди, ветеринарномедицински продукти (ВМП) за лечение на пчелите (антибиотици, акарициди и др.), препарати за борба с восъчния молец, средства за опушване на пчелите, тежки метали (олово, кадмий), радиоактивни елементи и др.; - микробиологични - микроорганизми, паразити и др. 2. При загряване за разтопяване на кристализирал мед. При загряване на меда над 400-450С се разлагат ценни ензими, които са в състава на меда. По такъв начин се влошава качеството на меда. За запазване качеството на меда загряването му трябва да става при условията на автоматично регулиране на температурата до 400-450С. От друга страна, при загряването на меда се увеличава хидроксилметилфуфуролът, което също влошава качеството на меда. 3. При прецеждането на меда с гъста цедка, особено при филтрирането му при преработвателите от меда се отделят ценни съставки на меда - полените с по-големи размери. По този начин също се влошава качеството на меда. Вярно е, че по-ситната цедка отделя и по-дребни физични замърсители, но същевременно лишава меда от ценни компоненти - от полени. За избягване на този начин за влошаване на качеството на меда е необходимо: цедката да е с такива размери, че през нея свободно да преминават и полените с най-големи размери. За пчеларя и за преработвателя в края на краищата най-важен е клиентът. Известна е максимата в страните с развита пазарна икономика: "Клиентът е цар". Какво иска клиентът? Той иска "чист мед", което значи нефалшифициран мед, мед без антибиотици и други замърсители, мед естествен с минимално влошаване на качеството му при добива и преработката му. Какво се иска от пчеларите? От пчеларите се иска да произвеждат такъв мед - чист, без замърсители, при това документирано. Безкомпромисно е изискването на пазара, особено в Европейския съюз, за производство на безопасни хранителни продукти, в т.ч. пчелни продукти. За да отговорят на тези изисквания, пчеларите трябва да внедрят и системно да прилагат "Добрите пчеларски практики". По своята същност те са система за осигуряване на качеството и безопасността на пчелните продукти. От в. Пчела и кошер

КАЧЕСТВО НА ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ - ЩО Е ТО?
10204
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини