Начало » Новини » Страната
21.12.2020 г.

Горските са иззели близо 700 кубика нелегална дървесина в Югозападна България

Отчет за 2020 г.
Горските са иззели близо 700 кубика нелегална дървесина в Югозападна България

Разсадникът с бук и иглолистни дръвчета в Локорско Снимка: sinor

През тази година горските и ловни стражари в 38-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие ЮЗДП са съставили 555 акта за нарушения от януари до средата на декември 2020 г. Основната част от нарушенията – 546, са по Закона за горите и 9 - по Закона за лова и опазване на дивеча. С най-голям брой съставени актове са „ДГС Разлог“ – 135 и „ДГС Самоков“ – 139, съобщиха от ЮЗДП.

Общото количество задържана дървесина в базите за съхранение е 653,5 кубически метра, от които 162 куб. м. обла строителна и 491 куб. м. - дърва за огрев. Задържани са 23 моторни превозни средства, 58 каруци, 19 бензиномоторни триона и 11 бр. други инструменти за дърводобив.

С предприетите мерки през последните години – въвеждане на електронен превозен билет, пластини с уникален идентификационен номер, джипиес устройства на автомобилите за транспортиране на дървесината, камери за видеонаблюдение в складовете се наблюдава трайна тенденция за намаляване на посегателствата от горите.

Нарушенията се диференцират в три основни категории:

- посегателства от системни нарушители /типични за районите на Разлог, Самоков и Ихтиман/ - незаконна сеч и транспортиране на дървесина без превозен билет.

- в промишления дърводобив от работници на фирми, които извършват сеч на дървета без контролна горска марка, направа на нерегламентирани извозни пътища в подотделите и транспортиране на дървесина без превозен билет.

- нарушения от физически лица при снабдяването на населението с дърва за огрев.

Сред приоритетите на Югозападното държавно предприятие е залесяването и възобновяването на освободените след пожари, ветроломи, ветровали, каламитети и други абиотични и биотични фактори държавни горски територии. Предвид спецификата на съхнене на иглолистните насаждения, пострадали от нападение от корояди – поединично съхнене или на групи, като впоследствие короядните петна се разширяват, освободените площи се оставят основно за естествено семенно възобновяване от иглолистни и местни широколистни дървесни видове, в сроковете определени в нормативната уредба. При липса на възобновяване се планира изкуствено залесяване с дървесни видове, съобразени с типа месторастене и екологичната мрежа Натура 2000.         

През 2020 г. са планирани за залесяване над 4 хиляди дка. Към момента са залесени 3700 дка, като кампанията продължава. От общо планираното залесяване 2 970 дка са върху площи, освободени след санитарни и принудителни сечи в гори, пострадали от пожари, корояди, ветроломи и снеговали.

Отчет за дърводобива

В ход е и планираното за периода 2020–2022 г. залесяване на 3 552 дка опожарени площи в Кресна и Симитли, финансирано от ДФ „Земеделие” по подмярка 8.4. „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития” от Програмата за развитие на селските райони. По области разпределението е следното:

Област Благоевград – към момента са залесени над 1600 дка от предвидените за залесяване близо 2000 дка тази година /над 1000 дка са опожарени терени в Кресна и Симитли/, при 1527 дка залесени 2019 г.

Област София – залесени 671 дка, при 563 дка 2019 г.

Област Перник – залесени 353 дка, при 266 дка 2019 г.

Област Кюстендил – залесени 1055 дка, при 587 дка 2019 г.

 Залесява се основно с различни видове дъб – зимен дъб, цер, благун, космат дъб – общо над 600 000 фиданки и над 7 тона жълъди, следва черният бор - 450 000 фиданки, бял бор – 180 000, бук - 30 000, топола - 25 000, акация, явор и др.

В последните няколко години ръководството на ЮЗДП е насочило усилия в производството и залесяването на местни, медоносни, горскодървесни видове. Над 16 000 фиданки от сребролистна липа, обикновен кестен, шестил, дива круша, киселица и бреза са използвани в тазгодишната залесителна кампания.

Общият брой на използваните фиданки е над 1 милион и 300 хиляди.

През есента на 2020 г. са събрани над 10 тона семена от различни видове дъб, бук, явор, планински ясен и горскоплодни дървета, от които ще бъдат произведени необходимите фиданки за залесяване през следващите години.

Горските са иззели близо 700 кубика нелегална дървесина в Югозападна България
8942
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Догодина започва нов по оперативната програма за околната среда
Залесиха 1000 декара в североизточна България по проект
Нова форма за представяне на националните списъци на базовия източник на горски репродуктивен материал
Широколистните имат превес при около 80 на сто от площите
Около 20 000 декара се залесяват годишно у нас
В обезлюдените региони
Близо 200 хил. декара ниви и ливади в Тетевенско са станали гори
Честит празник на лесовъди, горски експерти и стражари!
„Седмицата на гората” се открива днес във Велико Търново
Проект на ЮЗДП
Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини