Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.12.2020 г.

Триходермата - лечебната гъба, ползвана повече от 70 години в земеделието!

Важно за фермерите!
Триходермата - лечебната гъба, ползвана повече от 70 години в земеделието!

sinor

Триходерма е вид почвена гъба, която се използва в земеделието повече от 70 години и е лек за много градински проблеми. Тя може да бъде верен съюзник в борбата срещу най-често срещаните гъбични заболявания. На практика, тя е гъба антагонист, чиято основна стойност за градинарството е, че защитава растенията от почвените фитопатогени.

Как действа гъбата Триходерма?

Колонизирайки почвата около корените на растенията, биоагентът Триходерма увеличава способността им за всмукване и усвояване на хранителните вещества, създава естествена бариера за фитопатогенната флора, микропаразитирайки върху мицела, като го разгражда ензимно  и се храни с него, отделя биологично активни вещества и повишава имунитета на културните растения.

В процеса на хранене Триходерма разлага полизахаридите, превръщайки хранителните вещества, присъстващи в почвата във форма, която е лесно усвоима от растенията.

Въз основа на отделните щамове на тази гъба, спори, мицел или отпадъчни продукти се произвеждат различни биологични препарати като например „Триходермин НПА”, „Триходермин НГ”, „Трифендер ВП” и др. Тези препарати са нетоксични за хората, животните и насекомите, не се натрупват в почвата и растенията, не увреждат вкуса и външния вид на отглежданите продукти.

И други лечебни гъби

Основното предимство е, че на участъците, третирани с тези продукти, растенията почти не са уязвими от много гъбични заболявания – фузариум, вертицилийно увяхване, питиум, ризоктония, кореново гниене, сечене на разсада и др.

Благодарение на по-доброто усвояване на хранителните вещества се повишават и добивите.

Ето как се използват препаратите

Времето и методът на използване зависи от проблема, който искаме да решим, но по принцип използването му ще носи само ползи. Важно е да не забравяме, че Триходерма може да се развива само при температури от 3 до 35 градуса по Целзий. Безсмислено е да се използва от късна есен до ранна пролет, защото в студените месеци биоагентът не е активен.

Третиране на семената

Предсеитбената обработка се извършва 1-3 дни преди сеитба. Те се накисват в разтвор, приготвен съгласно инструкциите на опаквката.

Обработените по този начин семена покълват по-добре и растенията почти не страдат от гъбични заболявания на стадий разсад.

Третиране на разсада

За засилване имунитета на растенията и увеличаване степента на оцеляване, третирането се извършва непосредствено преди засаждане на постоянно място – с разтвора (100 мл препарат в 10 л вода) се полива разсадът в контейнерите  или се потопява за 30 мин, когато е извън тях.

Третиране на почвата

Ефикасно е третирането на почвата в два случая – като превантивна мярка преди засаждане на растенията и по време на пролетната или есенна обработка на почвата. През пролетта обработката се извършва седмица преди засаждане или сеитба на семената, а есенната – непосредствено след прибиране на  реколтата или при вграждане на растителните остатъци в почвата.

Дозите са според указанията на опаковката.

Триходермата - лечебната гъба, ползвана повече от 70 години в земеделието!
45691
 

Последни материали
Виж
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини