Начало » Новини » Коментари
01.12.2020 г.

Ето как ще бъде преразпределен неусвоеният бюджет от COVID-19

Мониторингов комитет на ПРСР
Ето как ще бъде преразпределен неусвоеният бюджет от COVID-19

sinor

Преди броени дни читатели на Синор.бг попитаха как министерството на земеделието ще оползотвори остатъчния бюджет от компенсаторната мярка COVID-19, където бяха пренасочени средства от немалко неусвоени подмерки на Програмата за развитие на селските райони. Оказва се, че министерството е измислило как да реши въпроса, защото в предстоящия мониторингов комитет на ПРСР в точка 4 от дневния ред има предложение за бъдещото подпомагане.  

Решението на администрацията е да промени финансовия план на Mярка 21 “Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и МСП, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19”, като неусвоените средства от производителите на плодове и зеленчуци по първите две подмерки ще бъдат пренасочени към малките преработватели.

Припомняме, че мярка 21 е с бюджет 46 207 655 евро от ЕЗФРСР, или общо 54 361 947 евро - разпределени между трите подмерки - 21.1 "Изключителна и временна подкрепа за земеделските стопани COVID 1", 21.2 "Изключителна и временна подкрепа за земеделските стопани COVID 2", и 21.3 "Изключителна и временна подкрепа за МСП  и групи и организации на производители COVID 3".

По първите две подмерки  21.1 и 21.2, които са разпределени във фокус област 2А „Подобряване на икономическите резултати на всички земеделски стопанства и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, особено с оглед на увеличаването на пазарното участие и ориентация и на разнообразяването в селското стопанство“ бюджетът беше в размер на 44 875 425 евро.

Останалите 9,5 млн. евро са насочени към подмярка 3 за преработватели, малки и средни фирми, като фокус-областта е именувана 6А „Улесняване на разнообразяването, създаването и развитието на малки предприятия, както и разкриването на работни места“.

Изчисленията на министерството показват, че към 1 ноември т.г. разплатените средства по COVID 1 и COVID 2  са в размер на 35.9 млн. евро (или 30,5 млн. евро от ЕЗФРСР). С тези средства  за подпомогнати над 29 хиляди заявления, като прогнозите за разплащане след разглеждане и одобрение на всички останали заявления по двете подмерки са за общо не повече от 1,8 млн. евро публични средства. Това означава, че остатъчният бюджет е около 7,1 милиона евро.

По отношение на COVID 3 в периода 26 октомври – 13 ноември 2020 г. се проведе прием и по подмярка 21.3, с наличния остатъчен бюджет по мярката в размер на 3,7 млн. евро, който не е пуснат за предишните приеми. В рамките на приема са постъпили 211 заявления, за които е необходим максимален ресурс от 10,5 млн. евро публични средства. Синор.бг все пак пита защо след като има около 9,5 млн. евро бюджет за Ковид 3, приемът е бил само с 3,7 млн. евро. Да, от първите две подмерки остават близо 10 млн. евро, но и по третата има остатъчен резерв, който не е ясно къде отива..?

И още прехвърляне на средства по ПРСР при последния мониторингов комитет

В доклада на министерството обаче четем следното - „С цел осигуряване по-голям ресурс за заявленията в текущия прием по подмярка 21.3, и финансиране на мерки с вече стартирали приеми, предложението на Управляващия орган на ПРСР, сиреч министерството, е за техническо прехвърляне на средства.

Оставащите около 7 млн. евро ще бъдат разпределени по следния начин – 1 млн. евро публични средства от фокус област 2А към фокус област 6А, и 6 млн. евро от фокус област 2А към други мерки от ПРСР. Така ресурсът, разполагаем по подмерки 21.1 и 21.2 ще бъде намален до 37.8 млн. евро публични средства (32.1 млн. евро средства от ЕЗФРСР), а ресурсът, разполагаем по подмярка 21.3 ще бъде увеличен до 10.5 млн. евро публични средства (8.9 млн. евро от ЕЗФРСР), гласи предложението, което ще се приеме от мониторинговия комитет.

Ето как ще бъде преразпределен неусвоеният бюджет от COVID-19
16330
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
COVID-19 във ферма за норки в Стара Загора
Поредни срещи с бранша
Овцевъди изчисляват, че след актуализацията на бюджета трябва да получат по 60 лева ковид помощ за животно
Добра новина преди Великден
Указания за кандидатстването за Ковид помощта – 20 май е крайният срок
Дългоочаквано
От днес приемат заявления за ковид помощта
Министерството на земеделието сключи 61 договора със собственици на риболовни кораби и рибари за компенсация на кризата от COVID 19
Отчетът на ръководството на МЗм
Фонд „Земеделие” гласува днес ковид помощта, ще се бърза с плащането
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини