Начало » Новини » Страната
18.11.2020 г.

В годината преди Covid България отчита минимален ръст от 0,6% в производството на агростоки

Анализ ЕК
В годината преди Covid България отчита минимален ръст от 0,6% в производството на агростоки

sinor

В годината преди избухването на пандемията от корона вируса COVID-19 държавите членки на Европейския съюз (ЕС) са произвели селскостопанска продукция за 418 милиарда евро, което е 2,4% повече в сравнение с 2018 г. Това са окончателните данни за икономическото състояние на селското стопанство на ЕС през 2019 година, публикувани на сайта на Европейската комисия.

При три четвърти от държавите-членки е отчетен ръст в производството на селскостопанска продукция, като добрата новина е, че България влиза в това число, макар и с минимално увеличение от 0,6%. След нея със спад в земеделското производство остават държави като Испания, Италия, Франция и др.

Ще припомним, че още през 2019 година българските зърнопрозводители започнаха да чувстват негативите на сушата, в резултат на което за първи път от много години страната ни отчете спад в зърнената реколта. Според анализа на Евростат през миналата година страната ни отчита с 2% намаление на зърнената реколта в България спрямо 2018-а, с което се нарежда между 9-те държави в ЕС със спад в това производство. Останалите са Испания, Люксембург, Словакия, Словения, Исландия, Франция, Хърватия и Италия.

През миналата година най-висок ръст в селскостопанското производство отчитат Латвия с 21,1% и Естония 16,1%. За разлика от това, стойността на селскостопанската продукция е намаляла най-много в Словения (-3,3%) и Словакия (-2,4%). Сред държавите-членки с най-голям селскостопански отрасъл, стойността на общата селскостопанска продукцията се е увеличила с 10,6% в Германия, докато леко е намаляла във Франция (-1,6%), Италия (-1,2%) и Испания (-0,9%).

Пшеницата през тази и миналата година - сравнение

В областта на животновъдството държавите в ЕС са повишили производството си в стойностно изражение с 3,6% спрямо 2018 г., като цените са се покачили с 3,5%. По-високата стойност през 2019 г. се дължи главно на увеличение в свинепроизводството – с 14,6% и с 3,2% при производството на мляко. Ръстът при овцете и козите е с 1,8%, като това се дължи основно  повишаване на цените.

Разходите за влагане на селскостопански продукти в производството на храни за междинно потребление през 2019 година също отчитат лек ръст (+ 0,8%). Това увеличение се дължи основно на по-високата стойност на семената и посадъчния материал (+ 4,5%), а също и други разходи по поддръжката на сгради (+ 3,0%), въпреки че това частично е било компенсирано от намалението на цените за електричество и газ.

В годината преди Covid България отчита минимален ръст от 0,6% в производството на агростоки
6609
 

Последни материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Свързани материали
Виж
Българското участие в Международното изложение „Агротика“ в Солун
Мнозинството трупат опит от практиката
Висшистите в земеделието са 4 хиляди души, без образование – 182 хиляди
Решения на Министерския съвет
Община Костинброд ще строи пречиствателна станция върху два имота на агроминистерството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини