Начало » Пазари » Зърно
30.10.2020 г.

Руската пшеница губи конкурентоспособност заради високите цени

Износът се забавя с около 12 на сто през октомври спрямо септември
Руската пшеница губи конкурентоспособност заради високите цени

За седмица цената за износ на произведената в Русия пшеница се повиши с 9 долара до 258 долара за тон FOB с доставка през декември, като предлагането се колебае около 260 долара за тон, става ясно от мониторинга на аналитичния център „Русагротранс, цитиран от агенция „Интерфакс”. Това е най-високото ценово ниво от януари 2015 г. досега, когато пшеницата поскъпна до 269 долара за тон. „Търсене от вносителите при тази цена обаче на практика липсва и е по-скоро близо до 256 долара за тон”, заяви пред агенцията директорът на центъра Игор Павенский. По негови данни към 28 октомври цената на френската пшеница се е повишила с 4 долара до 253 долара за тон, на германската – с 4,75 долара до 254,25 долара за тон, на украинската – с 5 долара до 254,5 долара за тон и само американската е поскъпнала с 4 долара до 282 долара за тон, оставайки над цената на руската. Въпреки това Павенский изтъкна, че руската пшеница остава най-конкурентоспособна на пазара в Египет заради ниските транспортни разходи. При доставки за Южна Африка обаче тя отстъпва на произведената в Аржентина и Австралия с 5-15 долара на тон, а за Югоизточна Азия е по-скъпа от австралийската с 15 долара на тон.

Павенский обясни, че пшеницата на борсите е продължила да поскъпва на фона на усиленото търсене от вносителите и сушата в Русия и Големите равнини на САЩ. Фючърсите с досавка през декември на борсата в Чикаго през тази седмица се повишиха с 1,2% спрямо котировките при в края на миналата до 232,47 долара за тон, достигайки най-високото си ниво от декември 2014 г. В Париж същите котировки се повишиха с 1,6% до 244,8 долара за тон. В началото на тази седмица обаче котировките започнаха да се понижават заради валежите, паднали в пшеничния пояс на САЩ, като във вторник паднаха до 226 долара за тон въпреки излязлата информация за влошаване на състоянието на посевите в страната.

От 1 до 26 октомври от Русия са изнесени около 4,3 млн. тона зърно и това е накарало анализаторите на центъра да повишат прогнозите за месеца до 5,1 млн. тона от очакваните досега 5 млн. тона. Ако те се оправдаят, резултатът ще остане с 12% под изнесените през септември 5,8 млн. тона. Предвижда се изнесената пшеница да достигне 4,4 млн. тона при 4,9 млн. тона през септември, ечемикът – 500 хил. тона при 800 хил. тона през миналия месец и около 200 хил. тона царевица при изнесени 82 хил. тона през септември. От центъра оценяват износа на зърно от Русия през ноември на 4,5-4,7 млн. тона, включително около 3,6-3,8 млн. тона пшеница, около 500 хил. тона ечемик, и около 400 хил. тона царевица.

По данни на центъра изкупните цени на пшеницата от новата реколта в Русия от 4-ти клас с протеин 12,5% са се повишили с 600 рубли (6,45 евро по текущия курс – бел. ред.) за тон до 18 800 – 19 000 рубли за тон без ДДС FOB дълбоководно пристанище заради слабото предлагане. Цената на вътрешния пазар през последната седмица е продължила да нараства със 700-1000 рубли за тон във всички региони. „Вътрешните цени на пшеницата са под тези за износ само в Сибир и по поречието на Волга при доставка за Новоросийск. Предлагането на пшеница с протеин 12,5% в тези региони е ограничено. Доставките от южните и централните части на страната са с ниска доходност”, отбеляза Павенский. 

Руската пшеница губи конкурентоспособност заради високите цени
11459
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини