Начало » Новини » Света
30.10.2020 г.

Какви промени предложиха евродепутатите по бюджета на ЕС за 2021 г.

Преди триалога
Какви промени предложиха евродепутатите по бюджета на ЕС за 2021 г.

Снимка: Европейски парламент

На последното си заседание Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (ЕП) предложи на комисията по бюджет и финанси като водеща по този проект редица промени, които да осигурят нужните средства за развитието на селското стопанство през 2021 година, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

По повод намалението на бюджета в основните категории по Общата селскостопанска политика (ОСП) като директни плащания, пазарни мерки и парите по втория стълб за развитие на селските райони евродепутатите предлагат да се запазят поне сегашните нива на финансиране, като мотивите са свързани с COVID-19 и евентуалните съкращения, които ще последват след задълбочаване на кризата.

Тъй като зеленият курс, зададен от Европейската комисия, би трябвало да се продължи, затова и евродепутатите изразяват надежда, че докато през 2021 г. ОСП ще продължи да се прилага в съответствие с правилата 2014-2020, изборите и мерките, прилагани на място, би трябвало да доведат до по-положителни промени и осигурат бъдещия устойчив преход.

Комисията изразява и загриженост от 7,4-процентния спад на бюджетните кредити от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) (3 231 милиона евро по-малко за поети задължения и 3 215 милиона евро по-малко за плащания) в сравнение с бюджета за финансовата 2020 година. Припомняме, че бюджетните кредити за Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) се увеличават до 15 002,9 милиона евро като поети задължения (+2,1%) и 14 715 милиона евро (+12,2%) като плащания в сравнение с бюджета за финансовата 2020 година. Нетният трансфер от ЕФГЗ към ЕЗФРСР е в размер на 753,9 милиона евро.

В тази връзка комисията по земеделие призовава по време на триалога между Европарламента Съвета на ЕС и Еврокомисията да бъдат изпълнени ангажиментите за осигуряване на „достатъчно финансиране за безопасно, висококачествено снабдяване с храни, климатични действия, опазване на околната среда и за Механизма за справедлив преход и Фонда за справедлив преход, от които секторът на земеделието трябва да се възползва значително от, за да се постигнат целите на европейската зелена сделка”

Още повече, че и кризата с COVID-19 ще се отрази крайно негативно върху многобройни стопанства в ЕС. Евродепутатите подчертават необходимостта от засилен достъп до финансиране за придобиване на съвременни технологии в селското стопанство и необходимостта от силен ЕЗФРСР, като бързо бъдат използвани средствата от проекта за следващото поколение Next generation на ЕС през 2021 г.

Според евродепутатите Съюзът следва да проследява своите разходи, свързани с биологичното разнообразие, за да изпълни задълженията си за докладване съгласно Конвенцията за биологичното разнообразие;

Те считат, че съкращението на бюджетните кредити за популяризиране на селскостопански продукти (с 4 милиона евро по-малко, а именно намаление с 2,1%) и липсата на бюджетни кредити за интервенционни мерки на селскостопанските пазари като частно складиране и публична намеса (евро 10 милиона) изглежда отстранени от ситуацията за селскостопанските пазари, които все още са нестабилни.

Евродепутатите предлага още част от бюджетните кредити по плана за възстановяване по ЕЗФРСР за 2022, 2023 и 2024 г. да бъдат предоставени в рамките на авансовите плащания от 2021 г .

При преразглеждането на проектобюджета за 2021 г. депутатите от земеделската комисия предлагат ЕК да увеличи бюджета за справяне с пазарните кризи в някои ключови селскостопански сектори и селските територии на Съюза, засегнати негативно от кризата COVID-19 и да допринасят за тяхното възстановяване.

Като подчертават значението на малките ферми в селските райони, евродепутатите смятат, че те изискват особено внимание и увеличени финансовите ресурси.

Подчертава се и необходимостта от отделяне на значителен дял от средствата по програма „Хоризонт Европа“ на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор, особено в по-широкия контекст на „Стратегията от фермата до трапезата“, като се засили значението на научните изследвания, развитието и иновациите, така че резултатите от научните изследвания и иновациите да достигат до равнище на фермата.

Евродепутатите критикуват и предложението на Комисията бюджетът за програмата POSEI се намалява с 9 милиона евро, подчертавайки жизненоважното значение на тази програма за поддържането на селскостопанската дейност и за снабдяването с храни и селскостопански продукти в най-отдалечените региони, които трябва да бъдат снабдени с адекватни ресурси.

Депутатите от ЕП настоятелно призовават държавите-членки да се справят с демографския проблем и липсата на обновяване на поколенията, пред които е изправен селскостопанският сектор. В тази връзка те настояват държавите да предоставят достатъчни мерки за подкрепа на младите фермери и равенството между половете в селските райони.

ЕП приветства създаването на резервен фонд при кризи от 450 милиона евро по цени за 2018 г. годишно и допълнително настоява, че използването на фонда не трябва да води до съответни съкращения на директните плащания за по-късни години.

Изисква стандартите за внос на селскостопански продукти извън Съюза да бъдат равни на стандартите на Съюза и припомня, че в неотдавнашната стратегия „Farm to Fork“ Комисията подчерта, че вносните храни трябва да продължат да отговарят на съответните разпоредби и стандарти на Съюза.

Евродепутатите изразяват съжаление, че биоикономиката е поставена настрана в инициативата за европейско зелено споразумение и освен това настоява, че стратегията на Съюза за биоикономика се следва и финансирането е достатъчно за предприемане на действията.

Призовава за адекватно финансиране на горските мерки чрез бюджета на Съюза, като например устойчивото управление на горите, като се вземат предвид всички икономически, социални и екологични аспекти на базираната на горите верига за създаване на стойност, е ключът към засилване на борбата срещу изменението на климата; признава необходимостта от устойчиво управлявани гори.

Комисията по земеделие изрично подчертава, че цифровизацията е ключът към модернизирането на селското стопанство, като го прави по-конкурентоспособно и му помага за адаптиране към изменението на климата. В тази връзка призовава Комисията да осигури адекватни бюджетни средства за изграждане и подобряване на широколентовите услуги в селските райони; припомня освен това, че в стратегията „Farm to Fork“ Комисията цели да ускори въвеждането на бърз широколентов интернет в селските райони, за да постигне целта за 100% достъп до 2025 г.

Отбелязва, че средствата за развитие на селските райони в пакета за възстановяване играят важна роля за финансирането на втори стълб на ОСП; въпреки това изразява съжаление от факта, че подкрепата е временна и продължава само до 2023 г.

Комисията по земеделие настоява кризисните мерки за COVID-19 в подкрепа на селскостопанските сектори да продължат през 2021 г ., като се осигури по-голяма мобилност на работната сила.

Депутатите са загрижени и за възможните скокове на цените и недостига на важни хранителни продукти поради кризата с COVID-19, затова те призовават Комисията и държавите-членки да наблюдават нестабилността на цените на селскостопанските продукти, което има неблагоприятни последици за доходите на фермерите, както и за потребителите, и да реагират точно и ефективно, когато е необходимо;

В решението на комисията отново дебело е подчертано жизненоважно важното значение на училищните схеми за плодове, зеленчуци и мляко, затова е необходимо да се намали бюрокрацията, включена в схемата.

ЕП припомня на Еврокомисията, че е обещала 20 000 милиона евро годишно за справяне с възможните нови изисквания за устойчивост, наложени от стратегията за биологичното разнообразие, което е от съществено значение за опазване на природата.

Какви промени предложиха евродепутатите по бюджета на ЕС за 2021 г.
7524
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини