Начало » Новини » Коментари
13.08.2020 г.

По старите проекти на ПРСР до края на 2020 г. ще бъдат платени 103 милиона лева над планираното

Четиво за експерти
По старите проекти на ПРСР до края на 2020 г. ще бъдат платени 103 милиона лева над планираното

sinor

По правилото N+3, според което проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), одобрени от фонд „Земеделие” преди 3 години, трябва да бъдат разплатени до края на 2020 г., администрацията се оказва първенец, защото планира да разплати със 103 милиона евро повече над планираните 267 млн. евро. Това се разбира от отговора на министерството на земеделието за темповете на изпълнение на одобрените проекти, които Синор.бг зададе, за да се видят колко са неработещите мерки в ПРСР 2-14-2020 г. Защото парите по тях останаха неизразходвани от фермерите, без самите те да имат вина за това. И добре, че Еврокомисията разреши на държавите-членки да използват 2 на сто от общия бюджет по програмите си, което отчасти замаза несъвършенствата при подготовката на ПРСР преди 7 години.  

От ведомството обясниха, че към настоящия момент разплатените средства по ПРСР за календарната 2020 г. са 170 млн. евро от планираните 267 млн. евро. Прогнозите на фонда и министерството са, че ще бъдат разплатени още над 200 млн. евро, така че изпълнението над целта по правилото N+3 е със 103 млн. евро, поясниха от ведомството. В тази сума влизат и средствата в размер на 54,3-те милиона евро, които ще бъдат разплатени към фермерите по извънредната мярка Ковид 19.

От министерството изрично уточниха, че съгласно разчетите на ДФЗ средствата по правилото N+3 ще бъдат изплатени до края на годината, независимо дали се прилага мярка Ковид-19. Изводът на администрацията е, че „пренасочването на бюджета по извънредната мярка за справяне с пандемията по никакъв начин не влияе на изпълнението на правилото N+3”.

По отношение на точната разбивка на средствата, които държавата пренасочи от мерки по ПРСР със слабо изпълнение към компенсаторната мярка Covid-19, от министерството дадоха следните данни.

Общият ресурс е в размер на 106 млн. лева (54.3 млн. евро) и е изтеглен от свободните /недоговорени/ финансови средства от три от мерките на ПРСР – подмярка 4.1.2. "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства", подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма“ и подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Пренасочен е и финансов ресурс от бюджета на подмярка 7.3. „Широколентова инфраструктура, включително нейното създаване, подобрение и разширяване, по която се планира придвижване на процедура за обратно финансиране и последващо стартиране в началото на 2021 г. Отлагането на предвидения прием не оказва влияние на предоставянето на подкрепа за фермерите, посочиха от ведомството.

Не става ясно обаче как парите от тази мярка, които са в основата на Covid-19, се запазват за следващата година. Припомняме, че по тази подмярка прогнозният бюджет възлизаше на 58 674 000 лв., или 30 млн. евро, определени още през 2019 г., когато приемът стартира, но впоследствие процедурата беше спряна. Сега се обяснява как приемът на мярката се отлага за следващата година, но е интересно с какъв бюджет ще се управлява, след като отива за обезщетенията заради пандемията.

Ето какво обясниха от министерството на земеделието. „Използваните свободни средства от бюджетите на подмерки 4.1.2, 4.2.2 и 6.3 не нарушават заложения индикативен график за прием на заявления за подпомагане за фермерите по мерките от ПРСР за 2020 г., а приемът по подмярка 7.3 е отложен за началото на 2021 г., но той не оказва влияние на предоставянето на подкрепа за фермерите”. Да ви става ясно с какъв бюджет ще се оперира за интернет през 2021 г.?    

От подмярка 4.1.2. "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства" недоговорираният бюджет е в размер на 19,9 млн. евро и той също се прехвърля към Covid-19.

Свободен /недоговорен/ финансов ресурс от подмярка от подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма“ в размер на 1,5 млн. евро публични средства;

Свободен /недоговорен/ финансов ресурс от подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ в размер на 3 млн. евро публични средства;

По отношение на компенсациите, които ще се дадат на земеделските производители с прехвърлянето на 70 427 849 евро от ПРСР към директните плащания, от министерството отговориха, че „Еврокомисията даде и възможност на държавите членки да прехвърлят средства от ПРСР за 2021 към Директните плащания за календарната 2020. Ръководството на МЗХГ обсъди с представители на всички браншови организации предложението. По време на видеоконферентния разговор те единодушно приеха пренасочването на средства между двата стълба на ОСП за Кампания 2020. България имаше възможност да прехвърли до 70 427 849 евро и се възползва от нея. Тези средства не се прехвърлят към директните плащания от сегашния, а от следващият програмен период.  Именно поради тази причина те не са част от стартирали мерки, и също по тази причина не влияят по никакъв начин на изпълнението на правилото N+3”, гласи отговорът.

По старите проекти на ПРСР до края на 2020 г. ще бъдат платени 103 милиона лева над планираното
15651
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
Отчет за изпълнението на програмата преди края й през декември 2023 г.
Дори инвестиционните мерки по ПРСР 2014-2020 г. са едва с 40% усвояемост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини