Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2020 г.

Ваксинацията срещу антракс може да се прави и два пъти годишно

Нова наредба - проект
Ваксинацията срещу антракс може да се прави и два пъти годишно

sinor

Крайно заразната и опасна за животни и хора болест антракс е важно да бъде откривана навреме, а предпазните мерки да се прилагат съобразно Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите 2019 – 2021 г. Това е записано в мотивите към новата наредба за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта антракс по животните и за условията и реда за прилагането им, чийто проект е качен за обсъждане на страницата на министерството на земеделието.

Фермерите могат да дават предложения и мнения до 9 септември тази година.

В мотивите към новия документ е записано, че антраксът е спорадично или ензоотично проявяваща се смъртоносна болест по животните и човека, която протича предимно остро, по-рядко подостро с локални възпалително-некротични процеси в различни органи с тенденции към генерализиране. Заболяването се причинява от грам-положителна спорообразуваща бактерия Bacillus anthracis. В организма на животните и в хранителни среди образува капсули, а в присъствие на кислород и температура от 12 до 42 градуса по Целзий - и силно устойчиви спори.

При естествени условия боледуват всички тревопасни и всеядни животни, а понякога и хищници. Най-чувствителни са козите, овцете и елените, следват говедата, биволите, камилите и конете. Разпространява се особено бързо при високи температури и засушавания. Човекът също е силно възприемчив, затова и профилактичните мерки са от особено голямо значение.

В проектонаредбата се казва, че един или два пъти в годината трябва да се извършва ваксинация на стадата, с цел предпазване от болестта.

Източниците на инфекцията са болните животни или труповете им. Преносът от една държава в друга пък става с вноса на кожи, кости, вълна и други.

Бацилите се отделят с кръвните изтечения от естествените отвори в предсмъртният стадий на болестта. В труповете антраксните бацили се намножават много до загниването им. Важна роля в епизоотологията на заболяването играят заразените участъци от пасища, водопой, терени около трупните ями.

В процеса на прилагане на относимите нормативни актове - Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите 2019 – 2021 г. и Наредба № 23 от 2005 г. за реда и начина за обявяване и регистрация на заразните болести по животните (обн., ДВ, бр. 6 от 2006 г.) е установена необходимост за отчитане в по-пълна степен спецификите на причинителя болестта и последващите действия от страна на компетентният орган – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В БАБХ се води списък на стационарните антраксни огнища, където се вписват всички данни за появата и развитието на болестта, заразените полета, пасищни участъци, водопои, с описание на границите им, обявяването на антракса по години, вид и брой засегнати животни, контаминирани дворове и проведени мерки. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се определят огнища, въз основа на данни от проучванията за статистически данни за последните 50 години; местата, в които са изхвърляни животински трупове от болни от антракс животни; контаминирани пасищни участъци, места за водопои, дворове и обори и разположението на складове за кожи, кожарски предприятия и кланици.

Тъй като антраксът е опасен и за хората, при съмнение или наличие на огнище се забранява консумацията на мляко от засегнатите ферми. Същото важи и при съмнително болни от антраксживотни, както и от тези получили усложнения след ваксинация.

Млякото се обезврежда и унищожава под контрола на ветеринарен лекар, по начин, гарантиращ унищожаването на причинителя съгласно утвърдения план за действие (контингенс план). Забранява се клането и извършването на кръвни операции на ваксинирани животни до 20 дни след извършване на ваксинацията.

Ваксинацията срещу антракс може да се прави и два пъти годишно
15309
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
БАБХ
Лабораторните анализи потвърдиха единичен случай на антракс в Търговищко
В болница са приети над 70 човека и пробите на трима от тях вече са дали положителен резултат за болестта
Жена почина от антракс в град на турското черноморско крайбрежие
Близо 2 000 домашни животни в околността ще бъдат ваксинирани
Констатирано е огнище на антракс при телета в Луковит
Четирима от коткатувалите с него са под медицинско наблюдение с предприети профилактични мерки
Овцевъд от Разградско е принудително приет в болница с антракс
Епидемиологичната ситуация се изследва от ресорните ведомства
Двама души са заразени с антракс при контакт с крава в североизточна Румъния
Предприети са мерки за пресичане не разпространението на заболяването
Откриха антракс в умряло теле в село на турската граница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини