Начало » Новини » Света
16.07.2020 г.

ФосАгро ще изнася течен комплексен тор за България и Унгария

Първите 5000 тона са изпратени в началото на юли
ФосАгро ще изнася течен комплексен тор за България и Унгария

Руският химически холдинг „ФосАгро” натовари първите 5 хил. тона с течния комплексен тор Apaliqua NP 11:37 за България и Унгария на кораб в пристанището в Череповец в началото на юли, съобщи електронното издание REGNUM. „Както и в Русия през тази година, използването на течни комплексни торове в България и Унгария бе стимулирано от недостига на влага – европейските фермери се сблъскаха с най-силната суша от 3 години, а тя ограничава действието на традиционните гранулирани торове. На свой ред извънкореновото подхранване на посевите с течни комплексни торове, отличаващи се с уникални екологични характеристики, ще даде възможност в най-кратък срок да бъде премахнат недостигът на хранителни вещества, поддържайки добивите и качеството на продукцията”, обяснява заместник-директорът по продажбите и маркетинга във „ФосАгро” Сергей Пронин.

Руският производител на селскостопанска химия е разработил препоръки за рационалното използване на течния комплексен тор за есенната и пролетната пшеница в условията на суша, вземайки под внимание спецификата на местните почви. Оценката за ефективността на използването на тора ще бъде направена след края на сезона и от това ще зависи програмата за разширяване на използването на този тип торове в региона.

Интересите на холдинга „ФосАгро” в Югоизточна Европа се представляват от създадената през 2017 г. компания „ФосАгро-Балканы”, базирана в сръбската столица Белград. През 2019 г. тя е снабдила фермерите в региона с почти 430 хил. тона изкуствени торове и фуражни добавки, от които около 80% са реализирани в Унгария, Сърбия и Румъния. Според Пронин през следващите 2 години „ФосАгро” може да увеличи доставките на Apaliqua NP 11:37 в държавите от Югоизточна Европа до 20 хил. тона, най-вече за удовлетворяване на нарастващото му търсене сред фермерите в Румъния и Сърбия.

Apaliqua NP 11:37 осигурява максимална степен на достъпност и усвояване на фосфора от растенията и демонстрира висока ефективност в подхранването на зърнените култури. Фосфорът в него съдейства за значително повишаване на добивите, качествата и увеличаване на броя на зърната в класовете, за по-бързо поникване на семената, ускорява развитието и узряването на културите. Освен това той подобрява водния режим на растенията, съдействайки за по-икономичното изразходване на водата. Този комплексен тор се използва успешно в големите стопанства в света – в САЩ, Великобритания и държавите-членки на Европейския съюз. В Русия търсенето на течни комплексни торове нарасна със 70% само за 3 години, като след безснежната зима през тази година, довела до недостиг на влага в основни селскостопански региони, бе отчетен двоен ръст на продажбите им.

В съвета на директорите на „ФосАгро” през 2018 г. бе приета като независим директор бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

ФосАгро ще изнася течен комплексен тор за България и Унгария
13621
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
В качеството на независим директор
Ирина Бокова влезе в борда на директорите на руския холдинг ФосАгро
Гласуването е насрочено за 26 февруари
Ирина Бокова е кандидат за включване в борда на директорите на ФосАгро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини