Начало » Пазари » Животинска продукция
03.07.2020 г.

Огнището на птичи грип в Асеновград е третото в обекти на една фирма за 14 месеца

Умъртвяват още 174 000 контактни носачки в обекта
Огнището на птичи грип в Асеновград е третото в обекти на една фирма за 14 месеца

Българската агенция за безопасност на храните установи за трети път огнище на болестта „инфлуенца по птиците” (позната и като птичи грип) в обекти на ЕТ „Андип-92“ на територията на Асеновград, област Пловдив в периода от април 2019 г. до юни 2020 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто – на 8 април 2019 г. В началото на юни 2020 година на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на щама H5N8 на вируса на птичия грип. На 4 юни е обявено третото огнище и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хиляди птици. В рамките на днешния ден на втори етап се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки-носачки.

Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“.

Съгласно българското и европейското законодателство поради нарушенията в биосигурността на обекта птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на птичия грип.

БАБХ уведоми писмено ЕК за поредното възникналото огнище на Инфлуенца в този обект. На 26 юни в отговор на уведомлението на агенцията е получен отговор от ЕК, в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство. Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в град Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

В случай, че не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище на птичи грип, ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на област Пловдив, така и в цялата страна, категорични са от БАБХ.

Наличието на огнище налага и рестрикции по отношение на търговията с птици и птичи продукти от засегнатия район. Периодът на забрана за търгуване е в пряка зависимост от датата на официално му ликвидиране. Заради огнището в пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“ към момента България е лишена от статута на страна, свободна от птичи грип, в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Това наложи предприемането на спешни действия от БАБХ за ликвидиране на огнището в засегнатото и контактното стопанство на фирмата.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на птичия грип ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки.

Огнището на птичи грип в Асеновград е третото в обекти на една фирма за 14 месеца
15387
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Ново огнище в частен двор със 100 птици
Птичият грип настъпи и в област Кърджали
Определени са предпазни и наблюдавани зони около птицевъдните обекти
Умъртвяват близо 400 000 птици в 2 нови огнища на птичи грип в Хасковско и Крумовградско
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Птичи грип покоси 25 хиляди птици в землището на Хасково
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини