Начало » Новини » Света
06.06.2020 г.

Цените на храните в света са на 17-месечно дъно

Поскъпнала е единствено захарта
Цените на храните в света са на 17-месечно дъно

Цените на храните в световен мащаб са поевтинели с още 1,9% през май, достигайки най-ниското си ниво от декември 2018 г., съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ разлиата в месечните стойности на избрани зърнени култури, растителни масла, млечни и месни продукти, както и захарта, е паднал до 162,5 пункта. „Вследствие на негативното въдействие на пандемията от коронавирус стойността на индекса продължава да се понижава вече четвърти месец поред. През май всички подиндекси регистрираха спад с изключение на захарта, чиято цена се повишава за пръв път от 3 месеца”, се посочва в съобщението на организацията.

Подиндексът на зърнените култури през май се е понижил с 1% спрямо април до 162,2 пункта и разликата със стойността му от май миналата година е минимална. От основните зърнени култури през май се е повишила цената само на ориза, докато пшеницата регистрира отстъпление с почти 2% заради очакваното високо ниво на предлагане през новия сезон и свиването на търговията през периода на сеитбата в северното полукълбо. Поевтиняването на царевицата в САЩ продължава за 5-ти пореден месец и котировките на борсата вече са с 16% под нивото им от май 2019 г. заради слабото търсене на зърнената култура както за фураж, така и за производството на биогорива, а високите запаси продължават да оказват натиск върху цените.

При растителните масла цените са се понижили средно с 2,9% през май спрямо април, достигайки 128,1 пункта – най-ниската стойност за последните 10 месеца. Спадът на подиндекса се дължи вече най-вече на поевтиняването на палмовото масло, докато цените на рапичното масло и слънчогледовото олио са се повишили на фона на свитото предлагане в Европейския съюз и намаляването на запасите в Черноморския регион.

Цените на млечните продукти обаче са се сринали със 7,3% спрямо април до 181,8 пункта, като това е трети пореден месец на понижение, а подиндексът вече е с 19,6% под нивото си от май 2019 г. Спадът сред включените в изчислението му млечни продукти бе повсеместен, като най-силно поевтиняха маслото и сирената. При маслото понижението на цените е обусловено от високото сезонно предлагане, докато при сирената свитото международно търсене съвпадна със значително предлагане от края на сезона в Океания. Въпреки наличните количества за износ и висото ниво на запасите котировките на пълномаслено и обезмаслено сухо мляко регистрираха незначителен спад, тъй като и без това ниските цени и съживяването на икономическата дейност в Китай осигуриха активно търсене на тези продукти.

Подиндексът за цените на месните продукти в света продължи да се понижава от началото на годината, като през май намаля с 0,8% спрямо април до 168 пункта, оставайки с 3,6% под нивото си от май 2019 г. Свинското и пилешкото продължиха да поевтиняват въпреки активизирането на търсенето в източна Азия след облекчаването на мерките за борба с коронавируса, тъй като предлагането от основните страни-производителки остава на високо ниво. При овчето месо намаля търсенето от държавите от Близкия изток  вследствие на икономическите трусове от сравнително ниските цени на петрола и проблемите с доставките и това натисна цените. Говеждото обаче поскъпна на фона на активното търсене за внос и свитото предлагане от Бразилия вследствие на затворените заводи заради заболелите от коронавирус работници.

При захарта през май подиндексът скочи със 7,4% спрямо април до 155,6 пункта заради по-слабите от очакваните реколти в основни страни-производителки и най-вече Индия, която е на второ място по производство в света, както и във втория световен износител Тайланд.

Цените на храните в света са на 17-месечно дъно
9721
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини