Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.06.2020 г.

Денят на пшеницата 2020 ще покаже изпитванията на сортове в извънредни климатични условия

Денят на пшеницата 2020 ще покаже изпитванията на сортове в извънредни климатични условия

На 5 ти юни (петък) за 15-ти пореден път Сортови семена Разград ще проведе Ден на пшеницата. По време на събитието земеделците ще могат да видят какво се случва по време на катаклизми, на амплитуди и на добри технически и агротехнически решения. Денят на пшеницата се провежда от Сортови семена Разград на опитно поле, което се характеризира с добрата си локация и добрата си агротехника. На това поле има представени 42 сорта - пшеница, ечемик и тритикале от всички световни селекции, както и българска.

Вижте ВИДЕО по темата ТУК:

42 сорта в извънредни климатични условия. Какво ще видите на полето?

Тук може да се види, ще ви покажем, ще ви разкажем за селекцията на Syngenta, цялата селекция на КWS Momont, селекцията на Косад Семанс България, LG, както и българската селекция и коя селекция как се държи тази трудна, но много предизвикателна и интересна година. Опитните полета в този момент предоставят идеалната картина, на база на която могат да се направят чудесни изводи и да се вземат най-добрите решения за следващата стопанска година. Тук ще може да видите, кой сорт, коя селекция, как преодолява тези невъзможни стресове - суша, ниски температури и пак суша.

Кои бяха основните грешки през тази стопанска година?

На много места тази година посеви от пшеница и ечемик пропаднаха. Защо? Наблюденията ни индетифицират няколко причини, освен, разбира се, сушата. Повече пострадаха посеви, които бяха засети рано. Следващата причина беше сериозното застудяване в средата на месец март и много слани и може би една от главните причини за пропадането на площите е торенето. Тази година по-силните пшеници, по-наторените, по-обгрижените пострадаха най-много. Тази година като заключение може да кажем, че е година на борба с вредителите и тя е трудна борба.

Възвръща ли се интересът към българската селекция и коя култура възражда присъствието си на българските полета?

Тази стопанска година, ще бъде година, в която интересът към българската селекция ще се възвърне, поради това, че тя се отличаваше с много ниски температури и страшна суша. Българските сортове, голяма част от тях се характеризират с голяма сухоустойчивост и студоустойчивост. Тук при нас на опитното поле ще видите отлично състояние на Енола. По полетата в огромни площи чудесно се държат Мерлин, Енола, Драгана. Има едно завръщане към една култура, която аз лично много харесвам и това е ечемикът. Тази година по статистически данни 15% повече е делът на ечемика. Прави впечатление, че той се държи отлично при тези стресови ситуации и се надявам да възродим неговото присъствие на полетата. Заслужава си да се обърне внимание и място на ечемика.

Защо е важно да разпределите риска, когато избирате сорта и селекцията?

Когато провеждаме Открити дни и практически семинари, ние препоръчваме на стопаните да разпределят риска. Никога да не залагат на един сорт, на една селекция, независимо каква е културата. Земеделците трябва да изберат подходящото за тях поле, да разпределят между по-ранна селекция, по-късна селекция, да разпределят между видовете селекция и, разбира се, всяка култура, всяка пшеница, всеки ечемик трябва да си намери мястото и майстора. Препоръчваме да не се залага на хита на сезона, защото година с година не си прилича и на различните полета и при различните агрометеорологични условия, сортовете се проявяват по различен начин. Колкото и малко да е стопанството, изберете поне три вида пшеница! Ние ще ви предложим, разкажем, ще ви консултираме, ще ги произведем и ще ви ги доставим. При нас може да намерите 25 сорта - ечемик, пшеница, тритикале в 3 генерации.

Искам да разсея притесненията: Въпреки сушата, вероятно с редуцирани добиви, но с отлично качество ще имаме семена от 25 сорта на ечемик и пшеница, селекция на Косад Семанс България, LG, на КWS Momont, Syngenta и българска селекция.

Очакваме ви на Ден на пшеницата 2020, който ще се проведе на 5 юни 2020 г. (петък), 10 часа на опитното поле в гр. Кубрат. Специалистите от Сортови семена Разград ще бъдем на разположение за индивидуални консултации и при заявка и покупка на семена, ще обсъждаме, ще консултираме, ще препоръчваме определени сортове, сеитбени норми, агротехника спрямо размера на стопанството, спрямо агроклиматичните условия, спрямо опита на земеделеца. Ще представим нашия опит, нашите изследвания, нашите резултати и ще вземем заедно най-доброто решение.

Ден на пшеницата 2020

5 юни 2020 г. (петък), 10 часа на опитното поле в гр. Кубрат

Българската и световната селекция на едно място - Сортови семена Разград ви очакват!

Денят на пшеницата 2020 ще покаже изпитванията на сортове в извънредни климатични условия
7672
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини