Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.05.2020 г.

Съвети за сполучливо разсаждане

Съвети за сполучливо разсаждане

За да не страда разсадът, е добре по-голяма част от кореновото му система да се извади с почвата, която го обвива. Затова направете обилна поливка в деня преди изваждането на растенията. Отглежданите в обикновени или в торови саксийки стръкове се разсаждат най-лесно, защото при тях кореновата система не е нарушена и лесно се прихващат на новото си място в градината.

Другото важно условие е да изберете най-развитите и здрави растения. Болните и слабите изхвърлете. Сортираните разсади поставете в подходящи съдове, покрийте ги с мокри материали. Пикираните да се разсадят за възможно най-късо време. При по-големи площи работата да приключи за не повече от 3 до 5 дни. Непикираният разсад трябва да се засади още същият ден или най-късно на следващия след изскубването.

Всяко растение се нуждае от пространство.

Разстоянията между и в редовете трябва да са съобразени с изискванията на различните зеленчукови култури и с начините на обработка. Има значение също и почвата и запасеността й с хранителни вещества. Растенията, които се развиват предимно в хоризонтална посока, изискват по-голямо пространство. При богатите почви и при механизирана обработка разстоянията трябва да са също по-големи. Много гъстото засаждане понижава добивите.

Засаждането да се извършва в облачни дни

Добре е разсажданато да става през облачни дни. Работи се със садила или копки. Растенията се поставят на дълбочина от 3 до 8 см - в замисимост от типа на културата. Доматите и патладжанът понасят без смущение удълбочено засаждане, когато почвата е добре аерирана. Целината обаче не обича да е на дълбоко.

Почвата около засадените растения се уплътнява, за да прилепне плътно до кореновата система. Непосредствено след това се полива.

Листата на зелетата и лука се подрязват, така се ограничават загубите от вода. Скъсяват се и коренчетата, за да се образуват по-бързо нови. Трябва да се знае обаче, че силното намаляване на листата не е много желателно, защото възстановителният процес се удължава с две –три седмици.

Зеленчуците имат претенции към напояването след засаждането

Задължително е веднага след разсаждането да се полее. Това помага да се уплътни кореновото система и така вкореняването ще е по-бързо. Количеството на водата зависи от времето на изнасянето на разсада в градината, от типа на почвата и от времето.

Когато е по-хладно, за да се избегне преовлажняване на почвата, се използва по-малко количество вода. При по-високи температури се прави втора поливка след 4-5 дни.

Важни са и изискванията на различните зеленчукови култури. Най-жадни са празът, водният лук, зелето и целината. По-малко претенциозни са краставиците, доматите, пиперът и патладжанът. Сравнително сухоустойчиви са дините, пъпешите, тиквите.

През май болестите плъзват в градината - подходящи препарати

Доматите се чувстват добре, когато от засаждането до зачервеняването на плодовете се поливат по-рядко и умерено. Една след това са нужни редовни поливки. Гледа се да няма големи промени в почвената влага - така цветовете изресяват по-малко, а плодовете стават по-едри.

Пиперът иска повече вода от доматите, но трябва да се полива само, когато има нужда, и да е с по-малка доза вода. В противен случай растението се разболява. Правилото е следното: пуска се вода, когато целите растения потъмняват, но не бива да се допуска трайно завяхване.

Водният лук на става без напояване. Той е най-взискателен и поливките започват веднага след поникването. Ако много се засуши през май и юни, водният лук спира да расте. Ако след това започнете да напоявате, луковиците няма да узреят добре.

Съвети за сполучливо разсаждане
18674
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини