Храните в света са поевтинели средно с 3,4% през април спрямо март, достигайки най-ниското си ниво от януари 2019 г. досега, се посочва в съобщение на Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от анализатори на агенцията към ООН и отразяващ разлиата в месечните стойности на избрани зърнени култури, растителни масла, млечни и месни продукти, както и захарта, е паднал до 165,5 пункта.
„През април стойността на индекса продължи да се понижава за трети пореден месец, което се обяснява с неблагоприятните последици от пандемията от коронавирус за международните пазари на хранителни стоки и суровини. При това ако подиндексът за зърното се е понижил през април незначително, всички останали – и особено подиндексът за захарта – регистрираха рязък спад в сравнение с предходния месец”, уточняват от организацията.
Подиндексът за цените на зърнените култури е на ниво от почти 164 пункта, оставайки с 2,4% над показателя за април 2019 г. През миналия месец е отчетен ръст на цените на пшеницата (с 2,5% заради бързото изчерпване на квотата за износ, въведена от Русия, и силното търсене) и на ориза (със 7,2% заради временните ограничения за експорт от някои от основните страни-производителки) на международните пазари. За сметка на това царевицата поевтиня с 10% след излизането на пазара на новата реколта в ЮАР и силният спад на търснето за производство на биогориво, като това е трети пореден месец на понижаване на цените на основната фуражна култура.
При растителните масла подиндексът отчита спад от 5,2% спрямо март, до 131,8 пункта, като това е най-ниската му стойност от август 2019 г. И тук поевтиняването се задържа за трети пореден месец, но ако при палмовото, соевто и рапичното масло се отчита спад на цените, слънчоледовото олио е поскъпнало заради устойчивото търсене от вносителите и опасенията от свиване на износа.
През април подиндексът за цените на млечните продукти се понижи за втори пореден месец, този път с 3,6% спрямо март до 196,2 пункта. Спрямо април 2019 г. обаче млечните продукти са поевтинели средно с цели 8,8%. При сухите млека и маслото спадът е от над 10% на месечна база заради нарасналия потенциал за износ и увеличените запаси на фона на отслабналото търсене за внос. Освен това производството на мляко в северното полукълбо, което обичайно нараства през пролетта, съвпадна със затварянето на ресторантите и кафенетата заради пандемията от коронавирус и съответно – със пад на търсенето от преработващите предприятия. За разлика от тях цените на сирената се възстановиха отчасти заради ограничаването на доставките от Австралия и Нова Зеландия, където пък производството търпи сезонния си спад.
Подиндексът за цените на месото отстъпи с 2,7% през април до 168,8 пункта и това е четвъртият му пореден месечен спад. Всички видове меса, включени в изчисляването на индекса, поевтиняха през април, тъй като частичното възстановяване на търсенето за внос от Китай не можа да компенсира спада му при останалите вносители заради икономическите им затруднения, породени от разпространението на коронавируса, логистичните проблеми и намалялото търсене в сектора на общественото хранене заради ограниченията, наложени за борба с пандемията. Въпреки свиването на капацитета на преработващите предприятия, породени от недостига на работна ръка, затварянето на ресторантите доведе до ръст на запасите и това натисна цените на месните продукти.
Цената на захарта през април се срина с 14,6% на месечна база до 144,9 пункта, задълбочавайки спада от предходния месец. Експертите на организацията обясняват силното поевтиняване с понижаването на цените на енергоносителите, довело до силен спад в търсенето на етанол и пренасочването на тръстиката към производството на захар. Към това се прибавя и спадът в търсенето на сладкия продукт заради затварянето на заведенията за обществено хранене в повечето страни на фона на разпространението на коронавируса.