Начало » Новини » Коментари
08.05.2020 г.

За трета година розоберът започва с протести

Свръхпроизводство в действие
За трета година розоберът започва с протести

Розов цвят Снимка: Архив

От 2018 година досега, месец преди сезона на розобера, фермерите от Карловско се вдигат на протест заради ниските изкупни цени, предхождащи кампанията. От вчера сме свидетели на поредното бунтарство в Долината на розите, което обаче по никакъв начин не изненадва хората от бранша. Защото през последните 7-8 години производителите на розово и лавандулово масло неколкократно предупреждаваха за опасността от свръхпроизводство, предизвикано от масовото засаждане на нови градини с маслодайна роза.

По този повод преди три години дипломатично трябваше да се намеси и френският посланик, в резултат на което администрацията изключително скоростнно трябваше да изработи Закона за розата, така че да се сложи ред в този традиционен за страната отрасъл. Проблемът е, че този норматив закъсня, затова и тази година браншът отново е изправен пред дилемата дали да бере розите, или да изкоренява градините си.

Тази година, на фона на току-що вдигнатата карантина, наложена заради коронавируса COVID-19 от 13 март, няколко телевизии се принудиха да отрязят протестите на розопроизводителите. Без обаче да засегнат дълбоката същност на проблема, а именно, че от няколко години българското розово и лавандулово масло се конкурира само със себе си на международните пазари, в резултат на което през последните две години продукцията залежава в складовете. Естествен резултат от свръхпроизводството, което натиска цените на крайната продукция, а това от само себе си повлича надолу и останалите цени по веригата.

До 2017 г. годишно страната ни обираше по около 8 хил. т цвят, но с новите градини това се промени и трета година реколтата се движи между 14 и 16 хиляди. Изключение беше 2019 г., когато заради дъждовете качествените рози бяха малко, което се отрази и върху добитото розово масло. Заради свръхпроизводството на рози през 2018 г., когато за първи път имаше срив в цените и доходите на стопаните се сринаха, за първи път държавата се наложи да даде помощ де минимис за сектора.

Затова и тази година розоварните ще бъдат изключително внимателни при изкупуването на розов цвят, посочиха хора от бранша. По предварителни данни цените за килограм розов цвят ще се движат около 2,10 лв., което по никакъв начин не покрива себестойността за производство на фермерите. Самите те са притиснати и от берачите, които на места искат по 1 лев надница за обран килограм цвят.

По този повод пред Нова телевизия шефът на отдел „Растениевъдство” в министерството на земеделието Петър Кировски успокои, че проблемът е обсъждан, като има няколко варианта за обезщетения. След като кампанията премине, вероятно ще се отпускат компенсации за онези стопани, чиито доходи са пострадали най-много от дъмпинга при изкупуването на продукцията им.

За трета година розоберът започва с протести
14276
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини