Месец и половина преди края на настоящия селскостопански сезон много испански фермери започнаха да зарязват палнтациите си, оставяйки растенията да изсъхнат, и дори унищожават реколтата на ръка, съобщи местното електронно издание Huelva Costa. Сред тях е и Елизабет Моргадо Мурано от района на Картая в провинция Уелва, която реши да прекрати брането на отглежданите от нея ягоди и да унищожи 30 хил. от общо 60-те хил. ягодови корена във фермата си „Ла Кабесуелас-Тарикехос”.
Причината за решението на Мурано е твърде ниската цена на продукцията. Тя посочва, че сезонът е започнал от рекордно ниските 62 евроцента за килограм ягоди за пазара на пресни плодове и 15 евроцента на килограм за преработка. Производителката оценява досегашните си загуби на 18 хил. евро. „Днешната цена не покрива производствените разходи, губим пари всеки ден”, споделя тя.
Обяснението на фермерите в Испания за ниските цени на тяхната продукция на местния пазар е тежкото положение в страната заради разпространението на коронавируса. Според тях мерките за ограничаването на пандемията и особено затварянето на ресторантите са довели до сериозен спад в търсенето.