Начало » Новини » Страната
06.05.2020 г.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Целта е да се спазват мерките за борба с коронавируса
Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с министерството на здравеопазването изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници)  за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от 6 май се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.). Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на указанията.

При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.

На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала, приготвящ храните и напитките.

Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки, за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на коронавируса.

Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на коронавируса в страната.

Проверки за спазването на заповедите и изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и регионалните здравни инспекции от 6 май.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито
8083
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на шарка по овцете в хасковското село Узунджово
В три области се забраняват пашата, търговията и транспортът на овце и кози
БАБХ
Второ огнище на шарка в хасковското село Узунджово
Информационна кампания
Фермерите търпят санкции за животни без пастир
Позиция на БАБХ във връзка с пътни инциденти със селскостопански животни
БАБХ
Преди учебната година започват проверки на училищните столове и бюфети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини