Начало » Новини » Страната
06.05.2020 г.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Целта е да се спазват мерките за борба с коронавируса
Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с министерството на здравеопазването изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници)  за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от 6 май се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.). Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на указанията.

При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.

На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала, приготвящ храните и напитките.

Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки, за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на коронавируса.

Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на коронавируса в страната.

Проверки за спазването на заповедите и изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и регионалните здравни инспекции от 6 май.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито
8483
 

Последни материали
Виж
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Тази нощ пристига кораб с 58 000 хиляди тона канадска рапица във Варна
Кубота България оглави пазара на трактори за първото тримесечие на 2025 г.
ДФЗ плати 102 млн. лв. за необлагодетелствани райони
Свързани материали
Виж
БАБХ: Агнешкото задължително да се продава със страна на произход
В справка, поискана от депутати, агенцията посочи почти три пъти по-голям брой на овцете и козите у нас
След публикация на Синор.БГ БАБХ се поправи и извини
БАБХ провежда информационна кампания за земеделски стопани за черната златка
Продължават с обсъждането на мерки за безстопанствените животни на пътя
Откакто България е в Шенген се внасят повече животни с неясен произход
БАБХ
Затворена е незаконна кланица в Бургас
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини