Начало » Новини » Страната
06.05.2020 г.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Целта е да се спазват мерките за борба с коронавируса
Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с министерството на здравеопазването изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници)  за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от 6 май се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.). Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на указанията.

При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.

На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала, приготвящ храните и напитките.

Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки, за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на коронавируса.

Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на коронавируса в страната.

Проверки за спазването на заповедите и изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и регионалните здравни инспекции от 6 май.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито
8230
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
БАБХ призовава животновъдите да внимават за шап по животните
Най-после се упражнява контрол
БАБХ е затворило незаконна конеферма край Разлог
Отговор от БАБХ
В началото на март очаквайте подкрепа за борбата с „черната златка“!
БАБХ
Браншовите съюзи събират фермерите на срещи заради заразите по овцете
По повод протестите в Бургаско
От БАБХ повторно обясняват, че е невъзможно да плащат за болести извън списъка за имунопрофилактика
Среща в БАБХ
Бизнес и администрация в общ диалог за борбата срещу черната златка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини