Начало » Новини » Страната
06.05.2020 г.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Целта е да се спазват мерките за борба с коронавируса
Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с министерството на здравеопазването изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници)  за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от 6 май се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.). Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на указанията.

При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.

На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала, приготвящ храните и напитките.

Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки, за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на коронавируса.

Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на коронавируса в страната.

Проверки за спазването на заповедите и изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и регионалните здравни инспекции от 6 май.

Публикуваха изискванията за работата на заведенията на открито
8150
 

Последни материали
Виж
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Сривът в агросектора през 2024 г. надхвърля 1,1 милиарда лева
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Свързани материали
Виж
Среща в БАБХ
Бизнес и администрация в общ диалог за борбата срещу черната златка
БАБХ показа протокола от лабораторията в Монпелие
Чума във Велинград има, същата е като тази в Гърция и Румъния
БАБХ
Преди празниците започват проверки в зимните курорти
От БАБХ разясняват на овцевъдите защо е нужна евтаназия при чума
БАБХ: Овцете на братя Илиеви показват изразена клинична картина на чума
Взети са 315 допълнителни проби от 105 овце
Пробите за чума в стадото на братя Илиеви излизат чак в петък
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини