Начало » Новини » Света
07.04.2020 г.

В южна Русия отчитат показатели за влажност на почвата 2 пъти под нормата

В Украйна влагата в еднометровия почвен слой бързо намалява
В южна Русия отчитат показатели за влажност на почвата 2 пъти под нормата

За част от районите в южна Русия се запазва повишеният риск за развитие на опасни за посевите явления, свързани с недостига на влага, става ясно от набюдения на руския Национален съюз на селскостопанските застрахователи, извършени по метода на космическите наблюдения за втората десетдневка на март, съобщи електронното издание ZOL. „Не е изключено започналият селскостопански сезон да доведе до значителни загуби за някои стопанства на юг. Средните температури в европейската част на Руската федерация за втората десетдневка на март надхвърлиха 0 градуса по Целзий и навлязоха в положителния спектър. В района на черноземието те бяха от 1 до 3 градуса, на юг – 5-7. Прогнозите сочат, че през следващите 2 седмици те ще се повишат с още 5-7 градуса. В южна Русия на 20 март бе отбелязато началото на вегетацията в югоизточната част на Ростовска област, в централните и североизточните части на Краснодарския край, както и в крайните западни райони на Ставрополския край. В останалата част от европейската територия на Русия активна вегетация по данни на спътниковите наблюдения засега не се отчита. Отчасти това е свързано с температурния фон и ранното начало на оранта, но в редица южни райони трябва да бъде обърнато внимание на недостига на почвена влага – най-вече в Ставраполския край, където само в северните райони е отчетена активна вегетация”, заяви председателят на съюза Корней Биждов.

Най-големите отклонения от показателите за влага в почвата спрямо средните стойности за последните 10 години през последната десетдневка са регистрирани в значителна част от територията на южните региони до северните граници на Воронежка и Волгоградска област, както и до централните и югоизточните райони на Саратовска област. Във Воронежка, Волгоградска и Ростовска област, в Крим, в южните части и районите отвъд Волга на Саратовска област нивото на запасите от влага в почвата е с 20% под нормата. В южните райони на Ростовска област и граничещите с тях райони на Карснодарския край този показател е с 30% и повече под нормата. В Отрадненски, Лабински и Успенски район на Краснодайрския край и в Кочубеевски, Шпаковски , Грачевски и Андроповски район на Ставрополския край показателите за влага в почвата през втората десетдневка на март са били 2 пъти под нормата. „Това, че настоящият сезон започва в условията на известна суша, потвърждават и абсолютните показатели за влага в почвата на 22 март: на картата отчетливо се виждат рисковите зони по този показател и те практически повтарят изброените по-горе региони и райони”, изтъква Биждов.

Същевременно в Украйна през третата десетдневка на март се наблюдава бързо намаляване на запасите от продуктивна влага в еднометровия почвен слой, съобщи електронното издание УкрАгроКонсалт. Валежи поднаха в началото на десетдневката почти на цялата територия на страната, но в количества между 1 и 20 милиметра. В съчетание с високите температури на въздуха през деня и ниската му относителна влажност, както и със силните ветрове, се създадоха предпоставки за суховеи, вследствие на които бе отчетено бързо изпаряване на влагата от горния почвен слой. Отчитайки тази загуба на влага, както и използването и от есенниците, които бързо трупат биологична маса, запасите от продуктивна влага в еднометровия почвен слой продължават да намаляват бързо, което може да доведе до изсушаване на почвата.

За края на третата десетдневка на март и в началото на април температурната картина в Украйна бе противоречива. Периодът 27-29 март бе много топъл със средни денонощни температури на въздуха между 7 и 12 градуса по Целзий, а максималните достигаха 16-22 градуса. На 30 и 31 март обаче се стигна до рязък спад и зимно време, като средните температури за денонощие достигнаха минус 1,3 – минус 0,2 градуса, а минималните – между минус 3 и минус 8,5 градуса.

Проверките сочат, че посевите с есенници в Украйна са в добро и удовлетворително състояние, но съществуват притеснения за относително слабо развитие на вторична коренова система, което може да се отдаде на ниските температури през нощта. Резултатът е забавяне на процесите на растеж и на интензивността на развиване на кореновата система.

В южна Русия отчитат показатели за влажност на почвата 2 пъти под нормата
9271
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини