Начало » Новини » Света
04.04.2020 г.

Неизвестни лица превзеха сградата на украинския държавен резерв

В търсене на информация за разпределянето на медицинските маски
Неизвестни лица превзеха сградата на украинския държавен резерв

В четвъртък група от над 20 неизвестни лица превзе сградата на Държавната агенция за резерва на Украйна, съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от електронното издание АПК-Информ. „Вследствие на техните действия бе изпочупено държавно имущество и организационна техника, а има шанс и служители да са били заразени с COVID-19. Държавната агенция за резерва на Украйна приема това за провокация и опит на представители на политически партии да блокират дейността на държавния резерв, тъй като сега помещението трябва да бъде затворено за карантина и да бъде дезинфекцирано, което може да доведе до пълно спиране на работата на ведомството”, изтъкнаха оттам.

Русия и Украйна ограничават износа на пшеница

В съобщението се посочва, че сградата на държавния резерв е обект с ограничен достъп и там може да се влезе само с електронен пропуск. Нарушителите са проникнали в момент, когато един от служителите влизал в агенцията. На искането на охраната да не нарушават режима на карантина и да напуснат помещението те отказали категорично и извикали полицейски патрул. „На въпрос на представител на държавния резерв от какво са продиктувани подобни радикални действия неизвестните лица обявили, че са подготвили писмо към председателя на държавния резерев и поискали да разберат как и на кого са били предоставяни медицинските маски. Тогава били уведомени, че кутията за въпроси е на първия етаж и не е задължително да нахлуват в помещение с ограничен режим на достъп. Колкото до маските, държавният резерв е предал всички 9,986 млн. броя на министерството на здравеопазването, което е натоварено с разпределянето им”, обясниха от ведомството.

Случаят с държавния резерв далеч не е прецедент в Украйна, която и без териториалните проблеми с Русия и коронавируса очевидно преживява периода на Дивия Запад в съвременния му източноевропейски вариант „разграден двор”. При това действията на превзелите сградата приличат повече на политически акт, докато съобщения за насилнически прояви спрямо органи на местно самоуправление и особено на компании са далеч по-чести и с по-тежки последици. Явлението е познато в Украйна като „рейдерство” и не само терминът напомня за конниците, преследващи влакове в американските уестърни. А дали ще бъдат определяни като каубои или разбойници май зависи само от това кой гледа филма – за някои може да се окажат и съвременният вариант на Робин Худ, избавящ обикновените хора от произвола на местните дерибеи. Проблемът е толкова сериозен, че на управляващите в Украйна често се налага да дават обещания за предприемане на действия на национално ниво и да сформират комисии в търсене на решения. Действията им обаче изглеждат чисто формални – явно политическа воля за справяне с явлението липсва и дори има подозрения, че обслужва и лица по високите етажи на властта, елиминирайки евентуална икономическа конкуренция. А дори у украинските политици да не липсва желание, едва ли ще успеят да се справят скоро, ако от държавния резерв са прави, че превземането на ведомството е дело на представители на политически партии – както е добре известно, рибата се вмирисва откъм главата. Съвсем друг въпрос е как са били разпознати като партийни дейци, след като в целия материал са квалифицирани като „неизвестни”. Май някой не се е справил добре с отразяването на случая в желанието си да му придаде нужната политическа окраска – или пък има какво да крие.

Неизвестни лица превзеха сградата на украинския държавен резерв
10465
 

Последни материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини