Начало » Новини » Коментари
03.04.2020 г.

Сред фермерите зрее напрежение по повод Кампания 2020

Отговорът на министерството
Сред фермерите зрее напрежение по повод Кампания 2020

sinor

Броени часове след като Синор.бг публикува данните на министерството на земеделието и фонд „Земеделие” за броя на подадените заявления по директните плащания към първи април тази година, земеделци от страната реагираха остро на информацията, че заявяването върви без проблеми, като прогнозират срив в тазгодишната кампания.

Основният мотив на земеделците е, че с удължаването на извънредното положение до 13 май заради коронавируса (COVID-19) редица фермери, които нямат достъп до компютри, не биха могли да очертаят навреме, тъй като заради карантината службите работят с намален състав. „Със сигурност 80 на сто от земеделците няма да кандидатстват електронно, затова е важно да се наблегне на досега прилаганото заявяване в службите”, посочи производителят Ивайло Кръстев.

Според други земеделци, опитали се да се свържат по телефона с администрацията, в службите никой не вдигал и всичко това създава напрежение и неясноти около нормалното провеждане на кампанията.  

До крайния срок за заявяване без санкции 15-и май остават едва 28 работни дни, което означава, че дневно трябва да се обработват по близо 2 хиляди заявления. По този повод Синор.бг отново потърси министерството на земеделието, търсейки отговори на поставените притеснения на бранша.

От ведомството отговориха, че само на първи април във всички земеделски служби са подадени нови 500 заявления, а други 200 са приети по електронен път. Към момента директно в службите са отворени 5 800 заявления, а в електронната система има хиляда.

От кабинета на министър Танева увериха, че кампанията се следи всеки ден, като до момента няма върнат нито един земеделски производител. Създаден е график за работа, така че се работи и от домовете, така че администрацията не работи в намален състав. От ведомството допълниха, че са насреща да отговорят на всеки подаден сигнал за нередности по време на кампанията.

Сред фермерите зрее напрежение по повод Кампания 2020
29613
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини