Европейската комисия (ЕК) инициира обществена консултация на пътната карта, свързана с предстоящото издаване на Стратегията от фермата до трапезата. Мненията и становищата на гражданите се приемат в срок от 17 февруари до 16 март 2020 г. на сайта: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12183-Farm-to-Fork-Strategy. Европейският зелен пакт не може да бъде постигнат без адресиране на темата за устойчиво производство на храни.
ЕК съобщи в Комюникето за Зеления пакт, което беше издадено на 11 декември 2019 г., че предстоящата Стратегия от фермата до трапезата, която се очаква през пролетта на 2020 г. ще поясни целите и действията, които са необходими за постигането на справедлива, здравословна и съвместима с околната среда хранителна система. Стратегията ще комбинира регулаторните и нерегулаторни инициативи, необходими за постигането на целите. ОСП и Общата политика по рибарство ще бъдат ключовите инструменти за подкрепа на стратегията. Консултацията с всички заинтересовани страни ще подсигури стратегията да адресира всички съотносими въпроси.
Допитването има за цел да събере подходяща информация относно предизвикателствата, пред които са изправени първичните производители, работещите в хранителната промишленост, преработката и търговията, както и всички граждани. По-конкретно, консултацията има за цел да идентифицира основните пропуски, които могат да бъдат адресирани на ниво ЕС и да идентифицира области, в които ЕС може да има добавена стойност.