Начало » Новини » Страната
11.02.2020 г.

Биофермерите да очакват писмо за личния си профил в електронния регистър до 14 февруари

Важно!
Биофермерите да очакват писмо за личния си профил в електронния регистър до 14 февруари

sinor

От 11 до 14 февруари включително всички биологични оператори ще получат писма за създадения им профил в Електронния регистър на биологичното земеделие, който се попълва само от контролиращите ги лица. Операторите периодично трябва да проверяват дали профилът им е създаден и завършен, предупредиха от министерството на земеделието.

Всеки фермер, търговец или друг оператор ще има срок до 10 дни от датата на създаване на профила, за да потвърди информацията, вписана в регистъра. Само по този начин те биха могли да проверят дали биологичните им обекти (площи, животни и пчелни семейства) са пълно и точно отразени. Ако открият неточности в данните, трябва да поискат незабавно от своето контролиращо лице да ги отстрани.

Навременното потвърждаване на създадените в Електронния регистър профили от операторите е условие за всички биологични фермери, които очакват плащане за Кампания 2019, и които се готвят за прием през 2020 г. по мярка 11“Билогично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони.

Целта на регистъра е да се отразят изискванията на регламентите на ЕС, като се създаде възможно най-пълна база данни за дейността на всички оператори, които извършват биологично производство. Липсата на подобен регистър досега допускаше в системата да работят конвенционални земеделци, представящи се като био, за да източват субсидиите.

Чрез регистъра ще се осъществяват и задължителните уведомления, които контролиращите лица трябва да отправят към компетентния орган (министърът), компетентното звено (дирекция „Биологично производство“) и БАБХ.

Информацията в регистъра се въвежда от контролиращите лица, с които операторът има сключен договор за контрол и сертификация. При въвеждане на информацията контролиращото лице създава в регистъра профил на оператора, който ще спазва правилата на био производството. Профилът включва личните данни на оператора, данни за биологичните обекти (площи, животни и пчелини) и наложени мерки. Регистърът е публичен на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Биофермерите да очакват писмо за личния си профил в електронния регистър до 14 февруари
8584

Последни материали
Виж
БАБХ
При домашното клане на агнета задължително викате държавен ветеринар
Избор
Животновъдът Стоян Чуканов е българският представител в Европейския икономически и социален комитет
Продажбите на шампанско във Франция обаче са намалели наполовина
Американците къркат като бесни в периода на карантина
В отговор на намалялото търсене и за задържане на досегашните ценови нива
В Латвия предлагат понижаване на ДДС за основните храни местно производство
ЮЗДП
Горските продължават да помагат на хората в планините
Съвети към градинаря
Вредители по сливите и как да се справим с тях
Свързани материали
Виж
Промени
Вписването в регистъра на производителите на тютюн се удължава до 30 април
От агроведомството се канят да отнемат лицензи на контролиращите организации
Едва 40 на сто от фермерите са с точно въведени данни от сертифициращите компании в биорегистъра
Предстои да влезе в сила до средата на 2022 г.
Всеки търговец на зеленчуци ще има 12-цифрен код, за да е на пазара
Съмнително, но дано идеята се осъществи
Ще блокират ли нелегалния внос на плодове и зеленчуци с регистър на търговците?
Всички сертифициращи фирми трябва да попълнят базата с данни на биопроизводителите до 1-ви март
Преди одита от ЕС, който започва на 19 ноември
Обещават електронно да се въведат данните на биофермерите в новия регистър
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам