Всяка година световният селскостопански сектор губи около 363 млрд. евро от неразвита инфраструктура и по-конкретно заради проблеми с условията на съхранение на продукцията във фермите и при транспортирането й от производителите до търговците, сочи оценка на експерти на Организацията за земеделие и прехрана, цитирана от електронното издание EuroMeatNews.
Най-много храна се изхвърля в Южна Азия, Северна Америка и Европа. В Южна Азия например 21% от произвежданата храна се губи по пътя от полето до крайния потребител при средно 14% в световен мащаб. Най-малко хранителни продукти се изхвърлят в Нова Зеландия и Австралия – само 5,8%.
Наскоро от ООН си поставиха за цел до 2030 г. да намалят 2 пъти количеството изхвърляни храни на глава от населението.