По рафтовете на магазините в САЩ се появиха ябълки от сорта Cosmic Crisp, селектирани от учени от Вашингтонския университет в Сиатъл, за които се твърди, че издържат до 12 месеца в хладилник, без да губят вкусовите си качества, съобщи радиостанция „Гласът на Америка”. Новият сорт е получен от кръстоската на Honeycrisp и Enterprise, а продължителното съхранение е постигнато за сметка на бавното окисляване на меките тъкани на плода. Селектирането на Cosmic Crisp е отнело 22 години, а общата стойност на изследванията и отглеждането на ябълките е около 10 млн. долара.
Производителите на ябълки в САЩ са около 7500 с общо 322 хил. акра градини, като средната годишна реколта надхвърля 9 млн. тона на стойност около 4 млрд. долара. Производството с търговска цел се осъществява в 32 щата. Около една трета от произвежданите ябълки в САЩ отива за преработка в сокове и пюрета.
Почти всяка четвърта отгледана в САЩ ябълка отива за износ, като основните външни пазари са Мексико, Индия, Канада, държавите от Югоизточна Азия, ОАЕ и Саудитска Арабия. Около 5% от ябълките за директна консумация в САЩ обаче се внасят, най-вече от страните от южното полукълбо като Чили и Нова Зеландия, както и от Канада.