Начало » Новини » Света
21.11.2019 г.

ЕБВР отпуска над 50 милиона долара за развитие на биоенергетиката в Украйна

Основната част от средствата е за преработката на биомаса
ЕБВР отпуска над 50 милиона долара за развитие на биоенергетиката в Украйна

Европейската банка за възстановяване и развитие заедно със Световния екологичен фонд ше финансира програма на стойност над 50 милиона долара в подкрепа на развитието на биоенергетиката в Украйна. Това обяви асоциираният директор и вицепрезидент на финансовата институция за страната Леся Кузменко при официалното откриване на програмата „Украйна: Устойчиви иновации във веригата за създаване на стойност в биоенергетиката”, цитирана от украинското подразделение на агенция „Интерфакс”. „Програмата е насочена към технологии и системи за събиране, складиране и преработка на биологична маса, получена от селскостопанска дейност. За осъществяването й разчитаме да наберем около 50 млн. долара”, уточни Кузменко.

Главният инженер на ЕБВР в Украйна Татяна Маркута на свой ред посочи, че общата сума за разчетената за 4-годишна реализация програма достига 55,8 млн. долара, като началото е планирано за настоящото тримесечие. В рамките на програмата Световният екологичен фонд предоставя безвъзмездно подпомагане. Основната част от средствата – 50 млн. долара – ще бъде използвана за кредитиране на биоенергийни проекти в частния сектор, а 3,5 млн. долара представлява насърчителна безвъзмездна помощ. Планирано е останалите средства да бъдат използване за информационно подпомагане и образователни проекти в областта на биоенергетиката. „Ще разгледаме възможните варианти за стимулирана на развитието на биоенергетиката и ще изберем 2-3 направления, които ще бъдат най-изгодни за Украйна”, подчерта Маркута.

Тя уточни, че подпомагането е предназначено за компании от селскостопанския и логистичния бранш, работещите в областта на отпадъците и преработката им, както и произвеждащите и преработващите биологична маса. „Теоретично всяка частна компания, която по един или друг начин влияе върху развитието на веригата за създаване на биологична маса, може да се превърне в бенефициент по програмата”, изтъкна главният инженер на ЕБВР за Украйна.

Според Кузменко селскостопанският сектор в Украйна разполага с огромен потенциал за създаване на биомаса, която може да се използва в производството на енергия. „По оценки на наши специалисти не повече от 5% от остатъците в полето се използват за преработка и производство на енергия. Програмата е насочена към ускоряване на производството на възобновяема енергия и предоставяне на финансов инструмент, който ще даде възможност за мобилизиране на инвестициите в сектора”, обобщи тя.

Данни на ЕБВР сочат, че от 2006 г. финансовата институция е инвестирала над 500 млн. евро в проекти за възобновяеми енергийни източници, включително 120 млн. евро в проекти за биоенергетика.

ЕБВР отпуска над 50 милиона долара за развитие на биоенергетиката в Украйна
7904
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини