Начало » Новини » Страната
18.11.2019 г.

Поне 25% икономии на вода трябва да се постигнат с проектите по подмярка 4,3, чийто старт се очаква скоро

Поне 25% икономии на вода трябва да се постигнат с проектите по подмярка 4,3, чийто старт се очаква скоро

Най-малко 25% потенциална икономия на вода трябва да се постигне с проектите в напояването, които ще бъдат субсидирани по подмярка 4,3 за „Подкрепа на инвестициите в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“. Това е решено на последното заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., проведено преди седмица.

С да бъде опростена формулата за метода на изчисляване на точките за всяко проектно предложение в един от основните критерии е заприсано, че проектите трябва да се отнасят за инвестиции в хидромелиоративна инфраструктура, доставяща вода за напояване на най-малко 250 дка, ползващи се от услугата "доставка на вода за напояване“, като при изпълнението на проектите да се стигне до ръст на площите, ползващи се от услугата "доставка на вода за напояване" в границите на напоителното поле, обхванато от тях, с най-малко 250 дка“.

Освен това инвестициите по одобрените проектни предложения трябва да осигуряват достъп до напояване на по-голям брой земеделски стопани (ЗС), се посочва в критериите за оценка.

Не по-малко от 30 % от площта, ползваща се от услугата "доставка на вода за напояване", чрез ремонтираната инфраструктура, включена в проектното предложение, трябва да бъде заета със земеделски култури, попадащи в обхвата на Приложение 5, е решил още мониторинговият комитет на ПРСР.

В над 5 % от площите, които ще се напояват в рамките на напоителното поле, обхванато от инвестицията по проектното предложение, трябва да се използват системи за напояване, различни от гравитачното напояване, включително системи, подпомогнати по ПРСР. Кандидатът за субсидии трябва да има инженерен проект с опис на номерата и площта на кадастралните имоти в обхвата на напоителното поле, засегнато от инвестицията по проекта . Нужен е още и договор/и за доставка на вода за напояване с водоползвателите (собствениците/ползвателите на  кадастрални имоти в обхвата на напоителното поле, засегнато от инвестицията по проекта), придружен от:

- декларация от водоползвателите (Приложение № 7) за изградени и функциониращи съвременни и ефективни напоителни системи на ниво стопанство и

- за декларираните напоителни системи - копие на административен акт, издаден по реда на глава шеста от ЗООС и/или Закона за биологичното разнообразие, или писмо, издадено по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проект и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73 от 2007 г.), с който/което е одобрено осъществяването на декларираните системи.

Друго задължително условие при кандидатстването по подмярка 4,3 е над 1% от допустими инвестиционни разходи по проектното предложение да бъдат свързани с внедряване на иновации, включително такива, свързани с опазване на компонентите на околната среда и повишаване на тяхната ефективност. За целта кандидатът трябва да разполага судостоверение за ползван патент и/или удостоверение за полезен модел, регистрирана в рамките на две години преди датата на подаване на проектното предложение

В Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите, изготвена от Световна банка, е даден катастрофичния извод, че „хидромелиоративната инфраструктура в България е сериозно увредена и едва около 8% от „годните“ площи, обслужвани от „НС” ЕАД, реално се напояват“. „Съществуващите в България сдружения за напояване като цяло са твърде малки по размер, за да са икономически устойчиви.“ При извършването на анализа на хидромелиоративния сектор „реално напояваната площ за 2015 г. е заложена в размер 239 970 декара, или 29 397 хa, което се равнява на 6,5% от годните за напояване площи от общо 452 269 хa.“

Бранша ще обсъжда критерийте за напояване по подмярка 4,3...

По данни от Регистъра на сдруженията за напояване средният размер на поливните площи по регистрация е около 4 хиляди дка, а само на действащите сдружения към поливен сезон 2018 г. – малко над 3 400 дка. Като се приложи цитирания дял на реално напояваните площи (6,5%), то за сдруженията за напояване данните показват средно 260 дка, ползващи се от услугата „доставка на вода за напояване“, а за поливен сезон 2018 г. - 220 дка.

По отношение на „Напоителни системи“ ЕАД, официалните данни сочат, че средният размер за всички напоителни полета, масиви и площи, обслужвани от помпена станция, е малко над 8 300 дка. Като се приложи делът на реално напояваните площи (6,5%) в резултат се получава средно 540 дка. Отчитайки намалението на общо годните за напояване площи за НС ЕАД, съгласно анализа на Световна банка за сектора от 743 713 ха на 394 237 ха, и при прилагане на това съотношение спрямо средния размер на напоителното поле, то резултатът е малко над 4 400 дка, а реално напояваната площ (средно) възлиза на около 286 дка.

Поне 25% икономии на вода трябва да се постигнат с проектите по подмярка 4,3, чийто старт се очаква скоро
7860
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
До 15 723 дка ще се напояват в Сливенско и до 15 321 дка в Шуменско по мярка 4 от ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини