Начало » Новини » Страната
11.10.2019 г.

Дългосрочно залагаме на специализираните трактори „Ландини“

Ивайло Кючуков, управител на Сирио.БГ, част от „Санторели груп“
Дългосрочно залагаме на специализираните трактори „Ландини“

Само преди дeн вносителят на италианската техника с марката „Ландини“ старозагорската компания „Оптиком“, направи четвъртото и последно за сезона представяне на новото поколение трактори от серията REX 4. Демонстрацията беше част от световния тур REXperience , което производителят на техника организира във всички държави, с които търгува.

Последното представяне в България беше пред производители от Пловдивско, Ямболско, Хасковско и други южни региони от страната, като основният акцент бяха тракторите за овощарство и лозарство, производство на самостоятелния завод на „Ландини“ за този вид селскостопански машини.

Неслучайно домакин на събитието беше овощната градина „Куминияно фрут“ (Kuminiano fruit) на фирма „Сирио.БГ“, която е в състава на италианския холдинг „Санторелли груп“. Самата група е номер едно в Европа по преработка и търговия на преработени череши. За читателите на Синор.БГ Ивайло Кючуков, управител на Сирио.БГ , разказа за дългогодишното си партньорство с „Оптиком“ и за бъдещите инвестиционни планове в областта на овощарството в България.

- Г-н Кючуков, от колко години ползвате техниката „Ландини“ и какво е професионалното ви мнение за качествата й?

С вносителите на „Ландини“ имаме дългогодишно партньорство, което се оценява добре и от двете страни. Нашата компания стъпи на българския пазар през 1994 г., когато започнахме да изкупуваме парцели с черешови градини край Садово и да изкупуваме пресен плод. С увеличаването на площите постепенно залагахме и на техника, необходима за обработка на дръвчетата. Днес край пловдивското село Катуница обработваме 3 хиляди декара с череши и сливи, което е два пъти повече от първоначалните площи, с които стартирахме.

Като всички колеги и ние разполагаме с различни марки селскостопански машини като „Масей Фергюсън“ или „Антонио Караро“. Но специално машините на „Ландини“ според мен са изключително попадение като съотношение между качество и цена. В бъдеще идеята ни е да унифицираме машинния си парк, защото и поддръжката на резервни части от една марка ще бъде по-лесна. По всяка вероятности „Ландини“ ще бъде основният ни избор, защото осигуряват разнообразие за различните етапи от обработки, необходими за поддържането на насажденията. При представянето на „Оптиком“ ние видяхме не само добри предложения за коситбата на тревата в междуредията, но също и техника за машинно събиране на клоните след резитба, а също и за основните операции по торене и пръскане на градините.

Ще дам пример с един от последния модел пръскачки, която купихме от „Оптиком“ и която се оказа изключително успешна инвестиция. Всички дейности при нея се регулират електронно чрез компютър, съобразени със скоростта на движение на трактора. Предварително задаваш параметрите за количествата препарат за растителна защита, които да вкараш, определяш и налягането и всичко това води до икономичното му разходване, тъй като знаем колко консумативи може да се пилеят при човешката намеса.

- При тази площ от 3 хиляди декара вероятно прибирате реколтата също механизирано?

Да, там ползваме американски комбайни за механизирано бране на череши и сливи, които са много подходящи за целта. Тази инвестиция се изплаща дългосрочно, защото при липсата на работна ръка в овощарството това е добрият избор за всеки фермер. При богата реколта разходите за бране може да намалеят до 5 до 6 пъти спрямо ръчното бране, затова очаквам и бърза възвращаемост на тази инвестиция.

- Как определяте стопанската 2018-2019 г. за вашия сектор?

Студената пролет нанесе сериозни поражения в редица региони от страната. В Южна България това се почувства особено силно при сливите, където през април и май ниските температури поразиха цъфтежа и това се отрази изключително зле на добивите в целия регион. Специално при нас пораженията бяха по-малки, може би защото овощната ни градина е по-голяма и самите дървета се предпазват едни други от сланите – затова и измръзванията бяха само на периферните дръвчета от градината, в резултат на което получихме средно около 1 500 кг от декар.

Но колеги от региона, чиято продукция изкупуваме за сушене на сливи в нашата база, отчетоха много слаба година. Около 80 процента от сливите, които сушим при нас, изкупуваме от външни доставчици. Голяма част от дълготрайните ни партньори имаха почти десет пъти намаляване на добивите спрямо минали години с добиви от 200 кг от дка, което е едно голямо нищо. Миналата година например същите овощари ни доставяха около 300 тона сливи, а тази година – едва 30 т - може да направите сравнение колко тежка за стопаните беше 2019 г.

Добре, че годината беше добра за черешите, където нямаше аномалии и получихме добри добиви.

- „Сирио.БГ“ е известна с износа си на преработени череши и сливи. Какви са бъдещите ви планове за развитие на бизнеса?

Известно е, че освен сушилнята за сливи, която се намира на територията на „Куминияно фрут“, ние разполагаме и с преработвателна база за всякаква обработка на черешите – замразени, консервирани със спирт, които се доставят за сладкарската индустрия и др. Тази база се намира в Катуница и работи изключително добре, но възнамеряваме да разширим още повече бизнеса.

На този етап работим основно на принципа „бизнес за бизнес“ (business to business), като осигуряваме суровини за хранително-вкусовата промишленост. А целта ни е да започнем да предоставяме и продукция за крайния клиент, защото това носи по-добра печалба. Именно затова въвеждаме нови способи за обработка на плодовете чрез допълнително бланширане и пакетиране, така че да изнасяме преработени плодове за директна продажба. Към момента компанията изнася почти 95 на сто от продукцията си, като сме стъпили почти на всеки континент. Смятаме да запазим тези позиции и в бъдеще.

- Какви нови инвестиции планирате?

Компанията има и други инвеститорски планове, които са свързани с доставките на ядки за „Фереро“, италианската компания, която е и най-големият изкупвач на лешници в света. Освен в Италия те инвестират в лешникови градини в Турция, Австралия, Сърбия, Азербайджан и др.

Заедно с „Фереро“ разработваме проект за разсадник за лешници в България, като идеята е в дългосрочен план да засадим около 30 хиляди декара. През миналата година стартирахме с покупката на дръвчета за разсадника, които вече са засадени. Тепърва ще подготвим маточник за бъдещия разсад и след 2-3 години можем да започнем да ги продаваме. „Фереро“ е в състояние да изкупува от България продукция от 30 хиляди декара с лешници, което осигурява перспективност и сигурност в този бизнес. В тази връзка очакваме и държавата да вземе участие в този проект, защото той ще бъде възлов за земеделието.

- В какъв смисъл предвиждате да бъде това участие на държавата?

Примерно с въвеждане на държавна помощ за производителите, които искат да отглеждат лешници. На този етап подобна помощ не фигурира, но ако бъде заложена в следващия програмен период, това е добра алтернатива за полупланинските и планински региони, подходящи за отглеждане на подобни насаждения. Все още не сме разговаряли с държавните структури, но сме го планирали през следващата година, когато и проектът ни вече ще бъде в по-напреднал етап.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Дългосрочно залагаме на специализираните трактори „Ландини“
17839
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Кубота представя трактор с мощност 22 к.с. в гамата Escorts-Kubota
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
„Тайтън Машинъри България“ с нов търговско-сервизен център в Шумен
Кубота отново е в челната тройка на земеделската сцена за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини