Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.10.2019 г.

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение

Картофите се изваждат, когато листата им са завехнали, а върховете на стъблата са сухи. Клубените трябва да се твърди, а кожицата им да не се бели. Ако така приберете картофите си, ще ограничите гниенето им по време на съхранение. Чувствителните сортове трябва да се изваждат в сухо и топло време, когато температурата е над 7°С.

По време на съхранението клубените преминават през три периода - дозряване, покой и събуждане. Първият трае около 15-20 дни. Тогава картофите дишат най-интензивно и отделят много влага и въглероден двуокис. Ако има наранени, кожицата им заяква. От бързото протичане на дозряването зависи доброто съхраняване. Във втората фаза на покой всички биохимични процеси се забавят. Загубите на сухо вещество и вода са минимални. При различните сортове този период има различна продължителност и се влияе от зрелостта на клубените, сорта, температурата и влагата в хранилището.

Акари по картофи и домати

Третият период - събуждането, се отличава с интензивно покълване. Започва с усилено дишане, загуба на сухо вещество и вода. Картофите са много капризни към температурата и въздушния режим при съхраняването. Ако е топло, многото вода в тях създава условия за интензивно дишане на клубените, с което са свързани всички следващи процеси като загуба на вода и сухо вещество, покълване и поява на болести.

Проветрението е изключително важно

Картофите се съхраняват в ровници и в масивни хранилища. В обикновените ровници картофите се насипват върху скари на дебелина 70-80 см, в хранилищата с естествено проветрение - до 1,5 м, а при активна вентилация слоят може да достигне 3 м. След като извадите картофите, ги дръжте три седмици при високи температури— 14-16° С и интензивно проветряване. Така те заякват.

Всеки ден проветрявайте помещението за един час. След това температурата се понижава, като достига до 2-4 градуса през зимата.

През време на покоя картофите се проветряват един път седмично, а в студено време се прави вътрешна вентилация. За да не покълнат в обикновените ровници, през топлите пролетни дни отдушниците им се отварят през нощта и затварят през деня.

Постоянно проверявайте състоянието на клубените и отстранявайте загнилите картофи, за да не заразяват и околните.

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение
17514
 

Последни материали
Виж
Зеленски подписа закон, за изравняване на Украйна до европейските стандарти в рибарството и аквакултурите
Има ново огнище на шарка по овцете и козите в община Марица
В „Сребърна” водните нива са почти с метър по-ниски от оптималните
Започна прехвърлянето на вода от река Дунав към езерото „Сребърна“
Грижи през лятото
Поява на пукнатини по чушките – причини и решение
Крайният срок за изпълнение на договорите по ПВУ се удължава до 31 март 2026 г.
МЗХ договори увеличение с 30 000 000 евро от Плана за възстановяване и устойчивост
Алармират премира
14 организации: Законът за агрохранителната верига е незаконен, опасен и единствен в Европа
Свързани материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Близо 1,4 млн. лева за борба с теления червей са преведени по сметките на картофопроизводителите
Практика
Загърляне на картофите – защо и кога трябва да се прави?
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Иновации и селекции
Форум за картофопроизводството, проведен на изложението Макфрут в Италия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини