Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.10.2019 г.

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение

Картофите се изваждат, когато листата им са завехнали, а върховете на стъблата са сухи. Клубените трябва да се твърди, а кожицата им да не се бели. Ако така приберете картофите си, ще ограничите гниенето им по време на съхранение. Чувствителните сортове трябва да се изваждат в сухо и топло време, когато температурата е над 7°С.

По време на съхранението клубените преминават през три периода - дозряване, покой и събуждане. Първият трае около 15-20 дни. Тогава картофите дишат най-интензивно и отделят много влага и въглероден двуокис. Ако има наранени, кожицата им заяква. От бързото протичане на дозряването зависи доброто съхраняване. Във втората фаза на покой всички биохимични процеси се забавят. Загубите на сухо вещество и вода са минимални. При различните сортове този период има различна продължителност и се влияе от зрелостта на клубените, сорта, температурата и влагата в хранилището.

Акари по картофи и домати

Третият период - събуждането, се отличава с интензивно покълване. Започва с усилено дишане, загуба на сухо вещество и вода. Картофите са много капризни към температурата и въздушния режим при съхраняването. Ако е топло, многото вода в тях създава условия за интензивно дишане на клубените, с което са свързани всички следващи процеси като загуба на вода и сухо вещество, покълване и поява на болести.

Проветрението е изключително важно

Картофите се съхраняват в ровници и в масивни хранилища. В обикновените ровници картофите се насипват върху скари на дебелина 70-80 см, в хранилищата с естествено проветрение - до 1,5 м, а при активна вентилация слоят може да достигне 3 м. След като извадите картофите, ги дръжте три седмици при високи температури— 14-16° С и интензивно проветряване. Така те заякват.

Всеки ден проветрявайте помещението за един час. След това температурата се понижава, като достига до 2-4 градуса през зимата.

През време на покоя картофите се проветряват един път седмично, а в студено време се прави вътрешна вентилация. За да не покълнат в обикновените ровници, през топлите пролетни дни отдушниците им се отварят през нощта и затварят през деня.

Постоянно проверявайте състоянието на клубените и отстранявайте загнилите картофи, за да не заразяват и околните.

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение
7631

Последни материали
Виж
Пропуските в правилата за безопасност на пранителните стоки са притеснителни
Китай откри коронавирус във внесени скариди от еквадорски компании
Досегашният бе също негово притежание от 2017 година
Новозеландски фермер счупи световния рекорд за добив на пшеница
milkrite|InterPuls ще запази самостоятелността си в рамките на компанията-майка
DeLaval купува британски производител на доилна техника
Заради горещото и сухо време
Експерти понижиха оценката за реколтата от пшеница в Украйна
Общността е свила доставките от трети страни и е увеличила износа
Сърбия е в тройката на вносителите на царевица в ЕС
Полезни съвети
Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата
Свързани материали
Виж
Столбур по доматите може да унищожи реколтата
Агростатистика
Обрани са над 25 хиляди тона череши, при малините - спад
Само риторични ли ще са въпросите в дискусията
Джиков: Страшно е при картофите, свитото потребление свали цените от 70 на 35 стотинки за килограм
Окосете картофите преди да ги извадите
Единствени в ЕС ни правят проверки върху половината от посевите
От 4 453-те схемаджии цели сто имали наглостта да „доказват” реколта с фалшиви фактури
В съжителство
Приятелите и враговете на краставиците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам