Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение

Синор.БГ / 01.10.2019 г.
Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение

Картофите се изваждат, когато листата им са завехнали, а върховете на стъблата са сухи. Клубените трябва да се твърди, а кожицата им да не се бели. Ако така приберете картофите си, ще ограничите гниенето им по време на съхранение. Чувствителните сортове трябва да се изваждат в сухо и топло време, когато температурата е над 7°С.

По време на съхранението клубените преминават през три периода - дозряване, покой и събуждане. Първият трае около 15-20 дни. Тогава картофите дишат най-интензивно и отделят много влага и въглероден двуокис. Ако има наранени, кожицата им заяква. От бързото протичане на дозряването зависи доброто съхраняване. Във втората фаза на покой всички биохимични процеси се забавят. Загубите на сухо вещество и вода са минимални. При различните сортове този период има различна продължителност и се влияе от зрелостта на клубените, сорта, температурата и влагата в хранилището.

Акари по картофи и домати

Третият период - събуждането, се отличава с интензивно покълване. Започва с усилено дишане, загуба на сухо вещество и вода. Картофите са много капризни към температурата и въздушния режим при съхраняването. Ако е топло, многото вода в тях създава условия за интензивно дишане на клубените, с което са свързани всички следващи процеси като загуба на вода и сухо вещество, покълване и поява на болести.

Проветрението е изключително важно

Картофите се съхраняват в ровници и в масивни хранилища. В обикновените ровници картофите се насипват върху скари на дебелина 70-80 см, в хранилищата с естествено проветрение - до 1,5 м, а при активна вентилация слоят може да достигне 3 м. След като извадите картофите, ги дръжте три седмици при високи температури— 14-16° С и интензивно проветряване. Така те заякват.

Всеки ден проветрявайте помещението за един час. След това температурата се понижава, като достига до 2-4 градуса през зимата.

През време на покоя картофите се проветряват един път седмично, а в студено време се прави вътрешна вентилация. За да не покълнат в обикновените ровници, през топлите пролетни дни отдушниците им се отварят през нощта и затварят през деня.

Постоянно проверявайте състоянието на клубените и отстранявайте загнилите картофи, за да не заразяват и околните.

Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение
18027
 

Последни материали
Виж
Вижте ставките по преходната национална помощ за говеда и биволи за Кампания 2025 г.
Хапваме повече плодове и зеленчуци
За пет години сме намалили хляба с 16%
Среща на депутата Десислава Танева с привърженици
ГЕРБ в Сливен: Има дефицити в управлението на много министерства
Басейнова дирекция
Светкавично разчистват асфалтов отпадък от брега на Тунджа, до Крушаре
Стопанинът обяснява чудото
Как овощната градина на Халил оцеля в масивен пожар около нея
Посланикът н.пр. Арун Саху пред бизнеса
Пазарът в Индия е отворен за българското вино
Свързани материали
Виж
Прием от 20 октомври до 10 ноември
Ще има де минимис за оранжерийна продукция, тютюн, картофи, рози и гъби
Благодарение на рекордните площи
Реколтата от картофи в Германия се очертава най-богатата от 25 години
Ниските цени обаче карат производителите да се въздържат от продажби
Във Франция очакват най-голямата реколта от картофи от над 10 години
Вегетарианска попска яхния
Предстоящо
На 9 септември в Смолян НССЗ организира обучение за картофопроизводителите
Как не трябва да се борим с фитофтората?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини