Начало » Новини » Света
30.09.2019 г.

Разработват технология за отглеждане на водна леща в хидропонни системи

Водната леща високодобивен източник на протеини
Разработват технология за отглеждане на водна леща в хидропонни системи

Снимка от pixabay.com

Водната леща попада в категорията на суперхраните. Тя се използва като хранителна добавка в алтернативната медицина и като суровина в хомеопатията. Древните уелски лекари я препоръчват при подуване на стомаха. Сварява се водна леща в козе мляко и се пие преди и след хранене. Ако имате упорит запек, древните билкари препоръчват да се пие отвара от водна леща, като за целта трябва да се сложи много малко от растението. Тя е била използвана и под формата на лапа при възпаления и отоци. Често се използва и като храна за домашните птици. Преди всичко най-важното е, че тя е високопроизводителен източник на протеин.

Професор Ерик Лам от катедрата по биология на растенията от университета в Rutgers е сигурен, че това полезно, продуктивно и лесно за отглеждане растение е в състояние да допринесе за изхранването на нарастващото население на планетата. Заедно със своята група съмишленици той провежда експерименти по производството на водна леща в хидропонни оранжерии за което разказват от btn.com.

Водните лещи са водни растения, просто по строеж, без отделни листа или стъбло, които виреят и се разпространяват бързо върху застояла водна площ, обикновено богата на хранителни вещества. Тя е популярна в Азия, като източник на протеин, който представлява 40 процента от сухото й тегло, което пък за сравнение е повече от това на соята. Друга особенност на водната леща е, че се счита за най-бързо растящото растение в света, равнозначно на голeми добиви.

Учения Ерик Лам е разработил технология за отглеждането използвайки вертикална хидропонна система. Около два и половина декара водна леща разположена във вертикална система могат да дадат 1,4 милиона паунда суха растителна маса годишно. За сравнение от водната леща се получава 50 пъти повече биомаса отколкото при отглеждането на царевица.

„Може да имате мобилна система с осем тави на 1 квадратен метър в мазето си“, казва Лам. - Нашият работещ модел е много проста система със свързани тави и регулиран поток вода. Когато извадите водната леща, измийте я и я поставете в хладилник, тя запазва полезните си свойства до три месеца без консерванти и може да се използва за приготвяне на смутита. "

Разработват технология за отглеждане на водна леща в хидропонни системи
18865
 

Последни материали
Виж
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
Събитието започва утре в Пловдив
Министерство на земеделието организира конференция за биологичното производство
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
НАЗ иска премахване на самоконтролът за остатъци от пестициди
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини