Начало » Новини » Света
30.09.2019 г.

Разработват технология за отглеждане на водна леща в хидропонни системи

Водната леща високодобивен източник на протеини
Разработват технология за отглеждане на водна леща в хидропонни системи

Снимка от pixabay.com

Водната леща попада в категорията на суперхраните. Тя се използва като хранителна добавка в алтернативната медицина и като суровина в хомеопатията. Древните уелски лекари я препоръчват при подуване на стомаха. Сварява се водна леща в козе мляко и се пие преди и след хранене. Ако имате упорит запек, древните билкари препоръчват да се пие отвара от водна леща, като за целта трябва да се сложи много малко от растението. Тя е била използвана и под формата на лапа при възпаления и отоци. Често се използва и като храна за домашните птици. Преди всичко най-важното е, че тя е високопроизводителен източник на протеин.

Професор Ерик Лам от катедрата по биология на растенията от университета в Rutgers е сигурен, че това полезно, продуктивно и лесно за отглеждане растение е в състояние да допринесе за изхранването на нарастващото население на планетата. Заедно със своята група съмишленици той провежда експерименти по производството на водна леща в хидропонни оранжерии за което разказват от btn.com.

Водните лещи са водни растения, просто по строеж, без отделни листа или стъбло, които виреят и се разпространяват бързо върху застояла водна площ, обикновено богата на хранителни вещества. Тя е популярна в Азия, като източник на протеин, който представлява 40 процента от сухото й тегло, което пък за сравнение е повече от това на соята. Друга особенност на водната леща е, че се счита за най-бързо растящото растение в света, равнозначно на голeми добиви.

Учения Ерик Лам е разработил технология за отглеждането използвайки вертикална хидропонна система. Около два и половина декара водна леща разположена във вертикална система могат да дадат 1,4 милиона паунда суха растителна маса годишно. За сравнение от водната леща се получава 50 пъти повече биомаса отколкото при отглеждането на царевица.

„Може да имате мобилна система с осем тави на 1 квадратен метър в мазето си“, казва Лам. - Нашият работещ модел е много проста система със свързани тави и регулиран поток вода. Когато извадите водната леща, измийте я и я поставете в хладилник, тя запазва полезните си свойства до три месеца без консерванти и може да се използва за приготвяне на смутита. "

Разработват технология за отглеждане на водна леща в хидропонни системи
17909
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини