Продукти: 80 броя разноцветни, едри, месести, здрави гамби; марината за попарване - 6 ч.ч. оцет, 6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. сол, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. захар, няколко дафинови листа, 1-2 глави чесън, почистена на скилидки, 1 глава целина с листата, нарязана. За плънката - 80 люти чушлета, 80 малки зелени доматчета, 1-2 глави карфиол, накъсан на цветчета, 1 глава чесън, 1 глава целина, 1 кг млад зелен фасул, попарен, 1 кг моркови
Слагаме маринатата да заври и пускаме в нея гамбите, изваждаме ги и оставяме в плитка тава да изстинат. В това време приготвяме плънката, като смесваме всички предварително подготвени зеленчуци и подправките (без морковите, нарязани на кубчета - тях ще използуваме за отворите на камбите). Във всяка гамба слагаме най-напред по 1 люто чушле и по 1 зелено доматче, след което я напълваме с останалата плънка.
Затваряме отворите на гамбите с морковче. Пълните гамби нареждаме с отворите нагоре в буркан и заливаме с маринатата, в която сме ги парили, смесена с 5 ч.ч. подсолена на вкус вода, предварително възварена и изстудена. Затискаме отгоре отворите на бурканите с вишневи листа и лозови клонки. Претакаме туршията 2-3 пъти дневно от третия ден нататък.