Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.08.2019 г.

Есента започва борбата с ранно поникващи плевели, в т.ч. самосевки от слънчоглед и рапица в житни култури

Есента започва борбата с ранно поникващи плевели, в т.ч. самосевки от слънчоглед и рапица в житни култури

Отглеждането на технолгичен слънчоглед заема второ място по обработваеми площи в България, а понастоящем често срещана комбинация в сеитбооборота е отглеждането на житни култури с предшественик слънчоглед или технологична рапица, което създава проблем със самосевките.

Борбата със самосевката от технологичен слънчоглед и рапица в бъдещите посеви с пшеница започва още с прибирането на предшественика, като е пропоръчително да се избягват загуби при прибирането. Така проблемът със самосевките ще бъде значително по-малък.

При топла есен и нормална почвена влага, плевелите при пшеница и ечемик стартират бързо и влизат в конкуренция с културата на полето. Доказано е, че през есента пшеницата формира 30% от добивния си потенциал. Затова е много важно културата да бъде освободена от плевели в този период.

Като доказал се в практиката хербицид, една от възможностите за избор е Дерби® Супер Едно с второ търговско наименование Ланселот™, който е 100% селективен към пшеница и ечемик и предоставя високо ниво на контрол от едногодишни и многогодишни широколистни плевели, в това число и на устойчивите на хормоноподобни хербициди плевели, както и разбира се, технологичните самосевки от слънчоглед и рапица.

Съдържа две активни вещества - аминопиралид калий и флорасулам. Благодарение на силното хербицидно действие на активните вещества и силно концентрираната си формулация, Дерби® може да се прилага в дози от 2,5 г/дка до 3,3 г/дка в зависимост от наличието на плевелите и тяхната фаза на развитие. По-високата доза може да бъде използвана, когато плевелите са във фаза по голяма от 8-10 лист. Растежът на плевели спира часове след третиране. Първите визуални симптоми (обезцветени и нагънати листа) се наблюдават след 3-4 дни. Пълният контрол отнема от 1 до 2 седмици след третиране, в зависимост от видовете плевели и климатичните условия. Дерби®/Ланселот™ действа най-добре във влажни условия, когато плевелите растат активно. Температурите също са важен фактор, влияещ върху ефективността на продукта. Ако дневните температури паднат под 5°С и/или има слана след третиране, то в тези случаи активното вещество няма да се транслоцира в плевелите, което ще доведе до по-бавно действие.

Дерби/Ланселот показва силна ефективност срещу широк спектър от едногодишни и многогодишни широколистни плевели, в това число упорити, каквито са лепка, паламида, ефемерни видове, технолотични самосевки слънчоглед и рапица. Оптималният момент на приложение е след 3-ти лист на културата до трето коляно или когато плевелите са от втори до осми лист. Това дава възможност Дерби®/Ланселот™ да се прилага както наесен, така и напролет.

Дерби®/Ланселот™ действа основно като листен хербицид, като прониква в растението през повърхността на листа и се разпространява по флоема в тъканите на плевела. Дерби®/Ланселот™ притежава и почвена активност до 3 седмици, позволявайки контрол на вторично поникващите плевели или плевели, които никнат по-късно. Продуктът може да бъде смесван с широко разпространени продукти за контрол на житни плевели, инсектициди и фунгициди, без това да влияе на ефекта.

Кои са ключовите предимства на Дерби®/Ланселот™ :

Ефективен срещу всички икономически значими едногодишни и многогодишни широколистни плевели, включително и устойчивите на хормоноподобни хербициди плевели.

Бързо се разпространява в растението, което дава бърз контрол на многогодишните плевели.

Притежава и почвено действие в рамките на до 3 седмици, което контролира вторично поникващите, като и късно поникващите плевели.

Двойният му начин на действие намалява риска от придобиване на резистентност.

Широкият му прозорец за приложение допринася за гъвкавост на употреба при неблгоприятни условия.

Може да бъде употребяван при ниски температури.

Може да бъде смесван при третиране с голям брой житни хербициди, инсектициди, фунгициди .

Дерби®/Ланселот™ е перфектно решение за големи ферми благодарение на ниските дози и на широкия прозорец за приложение .

До час след третиране е устойчив на отмиване.

Есента започва борбата с ранно поникващи плевели, в т.ч. самосевки от слънчоглед и рапица в житни култури
11811
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
За последна година Дерби® Супер едно и Алегро® - 20% по-изгоден от аналогични пакети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини