На предстоящото изложение по животновъдство, което традиционно се организира в Сливен, за първи път тази есен ще има конкурс за майстор-месар, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Тазгодишното издание на изложението е насрочено за октомври, като самият конкурс ще се състои в рамките на изложението на 11-и и 12-и, потвърдиха и от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, която заедно с министерството на земеделието е организатор на проявата.
Конкурсът за майстор-месари ще предхожда Световното първенство по транжиране, което се провежда калифорнийския град Сакременто и където българските месари ще участват за първи път.
Българското състезание „Майстор месар“ се предвижда да се провежда при всяко издание на изложението в Сливен, тъй като двата бранша са неразривно свързани, поясниха експерти. През октомври участниците ще се съревновават по най-умело обезкостяване на телешко, свинско, агнешко и пилешко месо, съобщиха още от асоциацията на месопреработвателите.
Самото състезание е част от проект „Дни на българското месо“, изпълняват от браншовата асоциация, в рамките на инициативата „Подкрепям българското“, организирана от министерството на земеделието.