Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.07.2019 г.

Иновации в подкрепа на млечното производство

Agri Innovation Summit 2019
Иновации в подкрепа на млечното производство

sinor

В края на юни във Франция се проведе втората среща на високо равнище за иновации в областта на селското стопанство Agri Innovation Summit 2019, която събра земеделската общност от цяла Европа

Срещата беше организирана от Министерството на земеделието и храните на Франция, Асоциацията на френските региони, мрежата ЕПИ-АГРИ, Френската селска мрежа и Европейската комисия, като домакин на събитието беше Лизио - Нормандия, съобщиха от Института за агростратегии и иновации.

След успешното провеждане на първото издание през 2017 г. в Лисабон тази година фокусът на дискусиите беше поставен върху агроекологията. Над 120 Оперативни групи по селските програми на ЕС и Мulti-actor проектите по „Хоризонт 2020“ бяха представени пред 400 участници.

Изключителен интерес за участниците беше проектът на една от оперативните групи в региона на Нормандия, където бяха проведени и част от полевите посещения в рамките на програмата на Agri Innovation Summit 2019.

„Кралица Матилда“ е иновативен проект с множество участници, който се определя като структуроопределящ за сектора на биологичното млечно животновъдство в Нормандия.

Целта на оперативната група е чрез този проект да превърне този регион от Северозападна Франция в пилотен регион за производство и преработка на биологично мляко чрез подпомагане на земеделските производители по въпросите на околната среда. Целите на проекта са развитие на сектора на биологичните млечни продукти чрез насърчаване и улесняване на преминаването към биологично земеделие в Нормандия и укрепване на сектора чрез иновации за конкурентоспособност и устойчивост на животновъдните стопанства.

За постигането на тези цели проектът се фокусира върху няколко основни направления – обединение на заинтересованите страни за развитие и общуване по въпроси като самозадоволяването с хранителни продукти и намаляване на зависимостта от външни доставки.

Вторият аспект на работата по проекта е да са развие регионален опит в производството на биологични млечни продукти чрез създаване на тестове за прилагане на общи селскостопански и екологични подходи при производството на биофураж. Проектът е интересен в организационен и комуникационен аспект и новаторството се състои в партньорството между конвенционални и органични фермери, консултанти, ветеринари, учени и студенти за съвместното реализиране на целите, заложени в проекта на оперативната група.

В България за мярка 16 "Сътрудничество", по която ще се създават оперативни групи, се заговори още от 2016 г. За последно проекти по нея ще започнат да се приемат през второто полугодие, така че на европейските срещи досега не е присъствала нито една оперативна група. 

Иновации в подкрепа на млечното производство
8037
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
На форум в Женева България настоява за стимули в цифровизацията
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
Форум
Европейската организация на тютюнопроизводителите провежда 37-я си конгрес в София
Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини