Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.06.2019 г.

Опасността от африканска чума не е отшумяла

Мерки
Опасността от африканска чума не е отшумяла

sinor

Мерките за превенция и контрол на Африканска чума по свинете продължават да се изпълняват, като на 6 юни тази година е регистриран последният случай на заболяването, открит при диви свине, съобщиха от министерството на земеделието. Данните са оповестени на днешното заседание на Координационния съвет за превенция на заболявания по животните, провеждан редовно в министерството на земеделието.

От Българската агенция за безопасност по храните са съобщили, че няма друг регистриран случай на огнища по домашните свине след първото открито през август  2018 г. огнище в село Тутраканци.

Основната превантивна мярка е засилването и стриктното поддържане на високо ниво на биосигурност във всички обекти за отглеждане на свине – индустриални и за домашно ползване, подчерта заместник-министърът на земеделието доц. Янко Иванов. Свиневъдните асоциации, увериха, че всички предписани мерки се изпълняват и редовно се подават проби за изследвания.

От агенцията уточниха, че в близост до районите, където са открити случаи на заразени животни, се спазват стриктно ограничителните мерки за сигурност и придвижване. В 20 километрова зона от големите индустриални ферми не се допуска отглеждане на животни в така наречените „задни дворове”. Общото мнение е, че тази мярка ограничава възможността за пренасяне на зараза между малките индивидуални стопанства и индустриалните ферми.

Заместник-министър Иванов информирал, че продължава участието на екипи на БАБХ в проверките на граничния контрол на входно-изходните точки на страната. Преминаващите граждани редовно се предупреждават за опасността от трансгранично пренасяне на заразата. Целта на общия контрол е ограничаване вноса за лична употреба на продукти, съдържащи свинско месо, произведено на друга територия.

Доц. Иванов подчерта, че е наложен постоянен клиничен надзор и е приета и се изпълнява програма за пробовземането и лабораторната дейност, както и обезвреждане на страничните животински продукти. Прилага се и предписанието за събиране и обезвреждане на отпадъците по пътищата с международен трафик.  Проведени са обучения за мерките за биосигурност, дезинфекция и обеззаразяване на заразени площи, продукти или трупове на умрели свине.

Изпълнителната агенция за селекция и репродукция отчела, че е  изготвен план за опазване на Източнобалканската порода свине с оглед нейния специфичен начин на отглеждане и епизоотологично значение и опасност от предаване на болестта между дивите и домашните свине.

Беше обсъдена и необходимостта от актуално обследване на популацията на дивата свиня преди новия ловен сезон. По мнението на заместник-министъра на земеделието Атанас Добрев това е необходимо, за да се прецени необходимостта от съдействие от страна на ловната общност за навременно откриване и неразпространение на заболяването.

На заседанието беше отчетена и възпиращата роля на построеното през миналата година оградно съоръжение по границата на България със засегнатите райони в северната ни съседка, като беше съобщено, че ще бъде извършено обследване на неговата цялост и пригодност за продължаване на действието му.

Главна цел на всички мерки е недопускане на едновременна зараза при диви и домашни животни, защото това би довело до най-тежки ограничения за търговия с живи свине и продукти от тях, бе подчертано на заседанието.

Съветът беше създаден през юни миналата година за координиране и периодично ревизиране на неотложните мерки срещу стопански значими заболявания по животните. За участие в заседанията на съвета по актуални теми се канят и представители на ловните организации и научната общност.

Опасността от африканска чума не е отшумяла
7362
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
БАБХ
Кампанията за борба с чумата по свинете продължава
БАБХ
Първите за 2023 г. огнища на африканска чума по свинете са сред дивеча
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини