Начало » Новини » Страната
07.06.2019 г.

Улесняват рибарите с издаване на електронни билети

На фона на оплаквания на рибари за невъзможност да се снабдят с редовен документ
Улесняват рибарите с издаване на електронни билети

Предстои издаване на електронни билети за рибарите, заяви пред вестник „Черноморски фар“ доц. д-р Галин Николов, директор на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури ( ИАРА). Идеята е да се улеснят още повече любителите на риболова, поясни Николов. Самото издаване на документа ще може да се извършва всеки ден и по всяко време чрез приложение на телефон или компютър. Проектът вече е в начален етап, но все още не е ясно кога ще бъде завършен.

Директорът на ИАРА коментира и сигнал до „Черноморски фар“, в който рибари от бургаския комплекс „Меден рудник“ се оплакаха, че дни преди откриването на сезона не са могли да си извадят талон, защото е имало срив в системата на ИАРА. Директорът на агенция заяви, че няма информация за подобен проблем, нито е бил информиран за такъв срив. „Действително системата е такава, в която е възможно да има проблеми, но няма данни за подобен срив през изминалата седмица“, допълни той.

Някои от рибарите не са могли да се сдобият с риболовен билет, защото в съответните магазини са спрели тази процедура заради нови изисквания. „Единственото ново изискване от юни 2018 година е сдруженията, които издават билети, да вложат минимум 5% от печалбата от талоните, която генерират, в зарибяването на водоем на територията, където се намират. Това предложение беше дадено от всички любители-риболовци. Мисля, че то е правилно. В момента сдруженията взимат 20% печалба от стойността на билета, в което няма нищо лошо, защото те подпомагат разпространението на билета, но пък не е лошо да се подпомага и рибният ресурс“, коментира доц. д-р Николов.

Той допълни, че след промяна в закона през 2012 година от ИАРА е отпаднал ангажиментът да прави мащабни зарибявания и в момента реално никой не зарибява водоемите. Поради това се налага зарибяването да идва от продажбата на билети за любителски риболов.

Улесняват рибарите с издаване на електронни билети
11810
 

Последни материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини