Комбинирането на насажденията на един терен представлява отглеждане на две или повече култури заедно като придружаващи. Така описва терминът и ученият Анди Хауърд, който прилага този метод в собствената си ферма с цел запазване на многообразието от растителни видове за по-здрава почва и, съответно, по-качествена храна.
Хауърд, цитиран от онлайн изданието agricology.co.uk, посочва, че според изследвания на някогашното британско министерство на рибното стопанство, рибарството и храните се наблюдава спад на минералите, които се съдържат в млякото, месото и зеленчуците за период от 50 години.
Този период съвпада с увеличаването на мащабите на интензивното земеделие и унищожаването на билки, треви и други растения с дълбоки корени по обработваемите терени.
Точно тези растения, обаче, съдействат за увеличаването на минерализацията на храната, отглеждана на полетата. Много растения не успяват самостоятелно да ги извлекат от почвите. Това правят растенията с дълбоки корени, които пък, включени в пашата на животните, ги „пренасят“ към месото, което консумираме. Животните пък, оставяйки тор на терените, ги връщат в почвата, за да станат те достъпни и за отглежданите полски култури.
Когато е купил фермата си, Хауърд е продължил да гледа на земята ечемик, както и предишният собственик, макар и да вижда, че губи, защото културата се отглежда за около 12 седмици в годината. През останалото време почвата е била гола.
Сега обаче той отглежда различни растения, като площите с дълбоко вкоренени насаждения са в ротация, за да се изгради качествена почва. Основно правило е земята да е винаги покрита със зеленина – например детелина, фий, бобови растения и други, както и да се смесват различни видове растения, когато това е възможно.
За увеличаване на продуктивността на малките площи Хауърд залага на естествено пасящи овце. Стадата са от фермата в съседство, което пък дава възможност на колегата му да инвестира в разширяване. Крайният резултат е „щастливи“ животни, които пасат любимите си треви и билки, а това се отразява положително на прираста на живо тегло, увеличаването на добива на мляко, нарастване на съдържанието на протеин в месото и т.н.
Комбинирането на насажденията е добър вариант и при суша, тъй като насажденията с дълбоки корени извличат водата от почвата и успяват да оцелеят, за разлика от растенията с повърхностни корени. Това се оказва добра инвестиция в почвата, тъй като разнообразието от растения, придружаващите култури помагат чрез добавяне на органични вещества. „Черешката на тортата“ е интегрирането на всичко това с добитъка.