Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.05.2019 г.

С Агро Арена 2019 концепцията на „Байер“ за иновации в земеделието се видя нагледно на полето

С Агро Арена 2019 концепцията на „Байер“ за иновации в земеделието се видя нагледно на полето

От 2 до 13 май експертите на „КропСайанс – Байер“ нагледно представиха пред фермерите от различни краища на страната резултатите от действието на иновативните си продукти в борбата с вредителите, плевелите и болестите по културите през 2019 г. Началото беше поставено с демонстрацията Агро Арена 2019, където на полето на земеделския производител от старозагорското село Бяло поле Златин Златев бяха засети пет вида от основните за региона култури – пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и рапица. И където с продуктите на „Байер“ (Bayer) и семената на „Декалб“ (Dekalb) посевите до този момент бяха стопроцентово опазени, гарантирайки на стопаните високи добиви и успешно приключване на кампанията до жътва.

С форума Агро Арена 2019 концепцията на компанията е на практика да се онагледят ефектите, постигнати при третиранията срещу плевели, болести и неприятели в зависимост от температурните промени в дадения регион.

„За втора поредна година „Байер“ изтегля демонтрациите си на полето с месец по-рано, за да могат фермерите нагледно да видят промяната върху развитието на културите в различните им фази“, посочи Жечо Мурзов, търговски мениджър на „Байер България“, дивизия „КропСайънс“. „Две седмици след 2 май в Бяло поле ще бъде направена нова контрола върху обходените полета, за да представят защитите, които са използвали за предпазването на културите в следващия период“, посочи още Мурзов.

За първи път тази зима ръждата по пшениците е презимувала в български условия

Първото поле, представено от експертите на „Байер“, беше с пшеница с предшественик слънчоглед, която при първата контрола на 10 ноември 2018 г. е показала изключително добро състояние, достигайки фаза братене. Съветите на експертите са при поява на плевели през есента като овсига, власатка, великденче, синап, здравец или подрумче, типични за Южна България, пшеницата да се пръска срещу житни и широколистни плевели още през есента, за да могат растенията да растат без конкуренция и през пролетта посевите да бъдат по-жизнени, посочи Мурзов.

Тъй като през есента полето не е било третирано с хербициди, тази пролет посевите с пшеница в Бяло поле са обработени още на 15 март. „Първото хербицидно третиране направихме с комбинацията от продукта Атлантис® Флекс 30 грама на декар плюс Секатор® 10 мл на дка и прилепител Биопауър 100 мл на дка“, посочи Радко Христов, експерт от „Байер“. Основният проблем е бил с овсигата, райграс и широка гама от широколистни плевели като синап, лепка и др. В резултат, при следващите контроли върху посевите през април и в началото на май фермерите се убедиха, че пшениците са чисти от плевели, а посевите са в изключително добро състояние.

По отношение на болестите тази пролет в Южна България за първи път се наблюдава явлението, че заради топлата зима ръждата е презимувала в български условия, а не е пренесена с вятъра от Гърция и Турция, както се случваше досега, посочи Мурзов.

Четиримесечната суша през зимата е предизвикала появата на редица болести като първи наченки на кафява ръжда и брашнеста мана. Именно затова и експертите съветват фермерите веднага да направят фунгицидните третирания още при поява на флагов лист. Първото пръскане в Бяло поле е направено със Зантара®, чийто лечебен ефект продължава до 40 дни, посочи Радко Христов. И посъветва фермерите в тази фаза на пшеницата да не правят компромис с фунгицида, защото има опасност при последващ натиск от други болести растението може да не издържи.

Като плюс експертите от „Байер“ посочват факта, че фермерите все по-често разделят фунгицидните от хербицидни третирания, в което има логика, тъй като с масовото навлизане на сортовете чужда селекция, които са по-чувствителни към ръжда, която тръгва малко по-късно, те са чувствителни и към септория, появяваща се по-рано.

Второто фунгицидно третиране е със Сфера® Макс, който за разлика от Зантара® има превантивен ефект с дълго последействие, затова и фермерите могат да са сигурни, че, използвайки тези продукти на „Байер“, ще запазят културите здрави.

Не на последно място трябва да се посочи и топ продуктът на „Байер“ Авиатор®, който е комбинация от действието на Сфера® Макс и Зантара®. Използва се при пшеници, за които фермерите искат да достигнат високо качество. При него се постига най-висок потенциал на добивите. Изредените продукти позволяват на посевите да оцелеят и при стресови условия, което е изключително важно при сегашните климатични промени.

Предложениеята на „Байер“ за защита на ечемика

В Южна България силно застъпена култура е и ечемикът. Опитите в Бяло поле са направени върху терени с предшественик рапица, която от гледна точка на сеитбооборота е най-подходяща преди ечемика, защото кореновата й система санира почвата от патогени, нападащи житните култури.

„Когато имате проблем с кореновото гниене на пшеницата, е хубаво следващата година да вкарате рапица, която да санира почвата и така да постигнете необходимия ефект за здрава среда през следващия сезон“, посочи Мурзов.

На 11 октомври 2018 г. ечемикът е бил засят със сорт „Фънки“, като впоследствие в началото на декември са имали добре братили посеви.

През март месец 2019 г. посевите са били в добро състояние, но със заплевяване от див овес и овсига. Подходящата борба е постигната с комбинацията от два хербицида срещу широколистните и житни плевели  - Секатор® с Пума® Супер с прилепител Биопауър, които изцяло са изчистили ечемика от нападението на великденче, синап, лепка и див овес.

По отношение на болестите ечемикът е опазен напълно чист благодарение на използването на продукта Солигор®, който осигурява ефективно и продължително действие върху посевите. При контролата преди две седмици се видя, че в резултат от дъждовете има нападение от мрежести петна. При очакваните нови валежи проблемът може да се задълбочи, именно затова и предложението на „Байер“ е да се третира със Зантара®, който е отличник при справянето с мрежестите петна. Затова и в рамките на няколко дни на полето е направено третиране със Зантара®. Целта е до жътва ечемикът да бъде опазен от това заболяване, защото точно сега посевите са във фаза изкласяване, когато е най-точното време за подобно третиране, обясни експертът Радко  Христов.

Екатерина Стоилова

 

С Агро Арена 2019 концепцията на „Байер“ за иновации в земеделието се видя нагледно на полето
11312
 

Последни материали
Виж
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини