Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.03.2019 г.

Програмите за растителна защита на „Байер“ с практичен ефект за всички култури и през 2019 г.

Кои комбинации при фунгицидите са сред препоръките към фермерите
Програмите за растителна защита на „Байер“ с практичен ефект за всички култури и през 2019 г.

Традиционно компанията за растителна защита „Байер“ предлага икономична, стандартна и интензивна технология в борбата с болестите при житните култури, така че да задоволи потребностите на всеки фермер в страната. Тази година портфолиото на компанията разполага с редица нови предложения, чиито предимства бяха подробно разяснени при срещата на експертите със земеделски производители от Северна България, проведена в средата на февруари в Правец.

Икономичната технология на „Байер“ при защитата на житните култури включва двата фунгицида Фалкон® и Солигор®, които имат перфектно действие срещу редица болести като септориоза, брашнеста мана и много други при пшеницата и листен пригор при ечемика, а също и срещу причинителите на ръжда. Моментите за приложения са за Фалкон® - до вретенене, а  Солигор® до фаза край на цъфтеж. При Фалкон®, фунгицидът с тройно действие, важната особеност е ефектът на шейната, който оптимизира работата на тиазолите. Карантинният срок е 35 дни при ечемика и 14 дни – при лозята. През 2019 г. Фалкон® ще се продава за последна година в България. Препоръките са Солигор® да се използва само с наземна техника с работен разтвор от 20-40 л на декар при пшениците.

Стандартната технология с две третирания на „Байер“ при житните култури включва двата фунгицида Фалкон® за първо третиране до фаза вретене и Сфера® Макс – от флагов лист до изкласяване. Вторият фунгицид има голяма ефективност освен при пшеницата и ечемика, също и за слънчогледа и захарното цвекло. Работният разтвор е между 20 и 60 литра на декар, като при високи температури над 25 градуса е препоръчително да се пръска в хладните часове сутрин или вечер.

Интензивната технология с две третирания на компанията при житни включва фунгицидите Солигор® и Зантара®, като с първия се третира до фаза вретенене, а вторият от флагов лист до изкласяване. Като широкоспектърен фунгицид Зантара® има и предпазно, и лечебно действие – основно срещу брашнеста мана, ръжди, септориозни петна и фузариум. Действието на този препарат не се повлиява от дъждове и се характеризира с така наречения „зелен ефект“.

Технологиите с три третирания, работят изключително добре при екстремни нападения от болести като миналата пролет например, включват три фунгицидни комбинации, като последното третиране е по време на цъфтежа на културите и е насочено срещу фузариума по класа. Първото предложение е стандартната технология и комбинира Фалкон®, Сфера® Макс и Прозаро®, а интензивната технология съчетава Фалкон®, Авиатор® и Прозаро®.

Експертите на „Байер“ припомнят, че въведен в България преди две години, днес Авиатор® е сред топ фунгицидите при пшеницата, предпочитани от родните фермери. Прилага се в доза от 80-120 мл на декар и е изключително ефикасен срещу ръжди, посочи Жечо Мурзов. Прозаро® пък е наречен амбициозният фунгицид заради изключително широкия спектър на контролирани болести като фузариум, базично гниене и септория при пшеницата, склеротиния и цилиндроспориоза при рапицата.

По отношение на борбата с плевелите при пшеница и ечемик предложенията на „Байер“ за 2019 г. включват хербицидите Секатор®, Буктрил® Универсал, Атлантис® Флекс, Пума® Супер и Пасифика® Експерт. Ново сред тях е Атлантис® Флекс, добил определението „непоклатим като скала“. Има изключително широк спектър на действие, като успешно унищожава плевели като лисича опашка, райграс, обикновена метлица, овсига, мак, пача трева и др. Дозата е между 20 и 33 грама на дка плюс прилепител Биопауър 100 мл на дка. Работният разтвор е между 10 и 30 литра на дка. Не е препоръчително да се смесва с листни торове. За да бъде още по- атрактивен Атлантис® Флекс се предлага и в промоционален пакет в комбинация с Фалкон®.

Програмата за растителна защита от плевели при царевицата пък включва девет различни препарати, които могат да се прилагат в различни фази на културата. Тук предложенията на „Байер“ са Лаудис® от 200 мл на дка – с третиране от 3-ти до 8-ми лист на културата, а също Лаудис ВГ 5 грама на декар плюс прилепител Меро.

Добър вариант срещу едногодишните житни и широколистни плевели като балур от коренища предложението е Екип® с доза от 200 до 250 мл на дка. Пръска се от 3 до 6-ти лист на царевицата. В същия период може да се третира и с Вентрум® ВГ в доза 10-15 грама на дка.

Сред силните предложения при хербицидите за царевица безспорно тази година ще бъде Капрено®, чиито комплексни действия са оценени от фермерите. Единственият хербицид с вегетационно и с почвено действие, който унищожава огромен спектър от широколистни и житни плевели. Той се прилага с прилепител Меро в доза от 200 мл на дка. Капрено® се прилага във фаза 2-6-ти лист при доза от 22-29 мл на дка. Количеството работен разтвор е 20-40 л на дка.

Сред другите пестициди при царевица интерес за стопаните представлява Аденго®, почвеният хербицид е ефективен срещу плевели както при царевицата за зърно, така и за силаж, посочи Радостина Димитрова, отговаряща за отдел „Ключови клиенти“ в „Байер“. Ефективен е срещу кощрява, балур от семена, щир, татул, черно куче грозде и др.

Сред хербицидите с ранно вегетативно и почвено приложение при царевицата се отличава Мерлин® Флекс, основен почвен хербицид, изключително добре работещ срещу балур от семена и балур от коренища.

Експертите от „Байер“ наблягат и на промоционалния пакет, при който, ако фермерите купят 60 литра Капрено® и 60 литра Мерлин® Флекс, ще получат по- добра пакетна цена на продуктите.

Екатерина Стоилова

Програмите за растителна защита на „Байер“ с практичен ефект за всички култури и през 2019 г.
18568
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини