Начало » Новини » Света

Потребители в атака срещу отровния акриламид в храните

Кампания
Синор.БГ / 12.03.2019 г.
Потребители в атака срещу отровния акриламид в храните

sinor

Мащабно изследване от потребителски организации в Европейския съюз е доказало, че е необходима по-добра защита срещу съдържащото се в храните отровно съединение акриламид. Десет потребителски организации са изследвали проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид, вещество за което се предполага че е силен канцероген. Става въпрос основно за чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета, например.

Цели 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6,3%.

Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво представлява акриламидът

Тове е химикал, който естествено се формира при пърженето или печенето при температура над 120°C на богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например и аминокиселината аспаргин.

Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидът индуцира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето картофи на температура над 175 ° C или когато препичат филийката си хляб.

Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите определени от закона.

Потребители в атака срещу отровния акриламид в храните
14201
 

Последни материали
Виж
Само през декември доставките на зърно за чужбина са над 2 милиона тона
Износът на царевица от Украйна надхвърли 5 милиона тона през сезона
В рамките на проект за зелен пояс по програма за застрашен ландшафт
Природозащитници и доброволци залесиха 9 участъка в югоизточна България
Спадовете се колебаят от 9 до 14 на сто, но рапицата отчита срив от 41 на сто
ЕС сви вноса на соя и соев шрот, рапица и палмово масло през сезона
Чрез финансов инструмент в рамките на споразумение с агроминистерството
Фондът на фондовете ще привлича частно съфинансиране по морската програма
Най-много средства са съкратени от прякото финансиране и напояването
Украйна оряза помощи за фермерите заради вноска във възстановителен фонд
Доста по-евтино спрямо предишния търг, но цените са сравними с последния в Тунис
Алжир закупи на международен търг поне 500 000 тона твърда пшеница
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини