Начало » Новини » Страната
21.02.2019 г.

Глобяват организаторите на заснемането на филма с Беър Грилс в Рила

Заради извършения нарушения в народния парк от експерта по оцеляване
Глобяват организаторите на заснемането на филма с Беър Грилс в Рила

Дирекция „Национален парк (ДНП) „Рила“ състави актове за установяване на административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм с прочутия британски експерт по оцеляване Беър Грилс, съобщиха от министерството на околната среда и водите. Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) е бил изпратен като сигнал на фейсбук страницата на МОСВ. От материала е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

След подаване на сигнала ръководството на парка е направило проверка по случая, която установила, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец на територията на ДНП „Рила“. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. От министерството не посочват дали става въпрос за фирма или организация, оставяйки възможност за спекулации дали става въпрос примерно за представителството на медийна компания в България или за български клон на скаутска организация.

 Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни в светлата част на денонощието от 8 до 18,30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“, се посочва в съобщението на МОСВ. Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения. Министърът на околната среда и водите Нено Димов обаче е наредил извършването на проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП „Рила“ по време на заснемането на филма.

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице, отговорно по заповедта от 20 юни 2017 г., е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения, обясняват от министерството. Директорът на ДНП „Рила“ Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи лицето по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Глобяват организаторите на заснемането на филма с Беър Грилс в Рила
6935
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Инициативи
Граждански комитет настоява хижа „Македония“ да се върне на туристическия съюз
Предстоящо
Национален парк Рила отбелязва 32 години от обявяването му за защитена територия
Ответниците могат да обжалват на горна инстанция
Присъдиха царските гори в полза на държавата
Насочете децата си!
Парк „Рила” организира конкурс за детско творчество, посветено на планината
Наглост!
Заловени са бракониери с фотокапан в „Национален парк Рила“
Важно за потребителите!
В сила е нов регламент за събиране и рециклиране на батериите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини