Начало » Новини » Коментари
07.01.2019 г.

Общините ще пълнят хазната с по-високи данъци върху вили в курортите

От 2019 г.
Общините ще пълнят хазната с по-високи данъци върху вили в курортите

sinor

От тази година данъкът върху втори имот извън основното жилище за вили, които се намират в рамките на националните и местни курорти, се вдига двойно над сегашните стойности. Промените бяха приети в края на миналата година със Закона за местните данъци и такси и ще влязат в сила, след като общинските съвети направят съответните корекции в ставките.

Ако извънградските къщи се намират в националните курорти, тогава данъкът за вила ще се увеличи между 5 и 7 промила върху данъчната оценка, а за курортите от местно значение ставката се покачва между 4,5 и 6 промила. Решението за размера на данъка в тези граници се взима от общинските съвети в съответните населени места.

Самата идея за високите налози беше прокарана още в началото на 2018 г. от бившия вицепремиер Валери Симеонов, но при гледането на закона за местните данъци през лятото, те не бяха приети. В края на годината обаче поправките бяха одобрени. Поправките не важат за хотели и селски къщи, които се облагат по друг ред, припомниха законодатели.

Промените няма да засегнат собственици, за които имотите в тези селища са основни жилища. Те ще продължават да плащат половината от данъка, дължим за имот в градовете, каквато е сегашната практика.

Санкцията ще засегне собственици на вилни имоти в около 130 общини в страната. Освен морските и планински курорти двойният данък ще важи още за почивни бази в балнеоложки комплекси и др.

Става въпрос за неосновни жилища в Китен, Несебър, Приморско, селата Ахелой, Синеморец и Черноморец, градовете Шабла и Бяла, устието на Камчия при Аврен, Царево, Тузлата при Балчик и др. От планинските курорти са включени вили в местностите Люляците – Габрово, Карандила – Сливен, Панагюрски колонии, Пещера, Копривщица, Стрелча, Сандански, Клисура, Малко Търново, Маджаре – Самоковско, Камен проход при Батак, Етрополе, Дедово и Бяла черква в община Родопи, Орешак и Априлци -  Троянско, Котел, Говедарци и др.

В списъците влизат още Велинград, Варвара, Добринище, Благоевград, Панчарево, Хисаря, Рударци край Перник, Долна баня, Девин и др.

Общините ще пълнят хазната с по-високи данъци върху вили в курортите
10594
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Божурът не се мести
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини