Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.12.2018 г.

Новото от „Байер“ за опазване на посевите през 2019 г.

Новото от „Байер“ за опазване на посевите през 2019 г.

Световната компания за растителна защита „Байер“ (Bayer) традиционно залага в стратегията си на продуктите, които максимално да ограничат загубите от болести и неприятели, защото „сме наясно, че всяка година заради тези нападения се губят около 40 на сто от добивите при селскостопанските култури и около 60 на сто от храните в световен мащаб“. Това съобщи по време на агросеминара на Националната асоциация на зърнопроизводителите Габор Равицки, управител и търговски директор на направление КропСайънс на „Байер България“.

В търговската листа за 2019 година експертите на компанията отново наблягат на онези продукти, които високо са оценени от българските фермери и чиито качества са доказали своята ефективност. Пример в това отношение е хербицидът Капрено® СК, определен като непробиваем срещу широколистните и едногодишни житни плевели, особено в борбата с овсигата и полската власатка с добавен антидот срещу самите култури, посочи при представянето на продуктовата листа Илия Бибишков.

Капрено® СК e системен вегетационен хербицид за борба с широколистни и едногодишни житни плевели при царевичните полета, като действието се основава на активното вещество темботрион 345 гр/л; тиенкарбазон-метил 68 гр/л иизоксадифен-етил (антидот) 134 г/л, с формулациясуспензионен концентрат (СК).

Степента на ефикасност на Капрено® СК при доза 22 мл/дка + Меро 200 мл/дкапочти изцяло унищожава просото, лободата, зелената кощрява, просфорниката, обикновения щир, овчарската торбичка, синята метличина и други.

Капрено® СК е комбинация от две активни вещества с различен механизъм на действие – темботрион от групата на трикетоните и тиенкарбазон-метил от групата на сулфонилуреите, ALS инхибитор. Продуктът съдържа и антидот – изоскадифен-етил.

В случай на пропадане и разораване на царевица, третирана с Капрено® СК, след период от един месец и оран, или друга обработка, размесваща почвата на 20 см дълбочина, е възможно да се засее отново царевица.

Култури в сеитбооборота

Като следващи култури в сеитбооборота след оран на 20 см и съответен период на изчакване могат да се засяват следните култури:

- След 5 месеца – зимна пшеница, зимна рапица;

- След 10 месеца – соя, полски грах и боб, захарно цвекло;

- След 11 месеца – слънчоглед и пролетен ечемик.

След прилагането на Капрено® СК не е наблюдавана чувствителност при изпитваните хибриди царевица.

Следващият продукт на „Байер“, който се препоръчва от експертите, е Атлантис® Флекс, с комплексна защита срещу див овес, райграс и др. едногодишни житни и широколистни плевели при пшеницата и тритикалето.

По думите на Жечо Мурзов, експерт в компанията, за следващата година предложението е за използавен на Атлантис® Флекс в комбинация с външния прилепител Биопауер, благодарение на която стопаните могат да приложат само едно фунгицидно третиране.

Атлантис® Флекс 20,25 ВГ е селективен, системен хербицид от групата на сулфунилуреите. Попаднал върху плевелите,той се абсорбира бързо от листата и от корените, като се придвижва по флоема и ксилема към меристемната тъкан на плевелните растения, което стопира растежа и развитието им веднага и ги унищожава напълно до 4-6 седмици след третирането.

При доза на прилагане от 33 г/дка + Биопауър 100 мл/дка (прилепител) той унищожава почти напълно опасните плевели като полска лисича опашка, див овес, полска овсига, райграс (Loliumperenne) и др.

При пролетните третирания използваната доза е 30 мл на дка Атлантис® Флекс плюс прилепител Биопауър 100 мл/дка и е изключително ефикасна срещу овсигата.

Агрономите на „Байер“ съветват да се наблюдават полетата внимателно, за да се реагира навреме срещу приспособимите нападатели.

От опитите през миналата година агрономите на „Байер“ в Южна България са установили изключителна рентабилност на продукта Капрено® СК, като е осигурил високи добиви при царевицата.

Неговата ефективност едва сега се установява и в други европейски държави като Германия, Австрия Франция и др., чиито фермери тепърва откриват този продукт.

Екатерина Стоилова

Новото от „Байер“ за опазване на посевите през 2019 г.
12242
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини