Фосфорът влиза в триадата елементи, които са жизнено необходими за растенията. За разлика от двата други – азот и калий, които отговарят за израстването и вкусовите качества на плодовете, фосфорът контролира постоянните обменни процеси и се явява източник на енергия. Той влиза в състава на нуклеиновите киселини, а също в много други вещества, които играят главна роля в живота на растителните култури.
Фосфорните торове са необходим източник за хранителни вещества за овощните култури. Някои от тях се нуждаят от по-големи количества фосфор, други от по-малки, но без него растенията се изтощават и умират. Когато количествата са достатъчни, тогава обменните процеси в растенията протичат бързо, те се развиват, растат и плодоносят по-добре. И още по-интересното е това, че даже внесените количества фосфорни торове в почвата да са в излишък, те не нанасят вреда на растенията, защото се усвояват само в необходимите количества.
Признаци на недостиг на фосфор
Фосфорният глад се проявява под различна форма:
– листата променят формата и цвета си, като най-напред стават тъмнозелени, а по-късно променят багрите си в червено-виолетови и започват преждевременно да опадат;
– появяват се некротични изменения и се образуват тъмни петна по листата;
– надземните части на овошките забавят развитието си;
– кореновата система забавя значително развитието си.
Всички тези признаци, които показват забавяне в развитието на овощните култури могат да се избегнат, когато се вземат своевременни мерки за компенсиране на недостига на фосфор в почвата. Не по-малко важно е да се установи кои са причините за този дефицит.
Причини за недостига на фосфор
Най-често срещаните причини са следните: преминаване и фиксация в трудно усвоими съединения, неправилно внасяне на фосфорните торове, слаба дейност на микрофлората в почвата и като резултат забавено развитие, усвояване на фосфор без последващо възстановяване, неорганичен тип на култивиране на почвата.
Разтворимата във вода фосфорна киселина е най-достъпен вид фосфор за овошките и останалите растения.
Днес се произвеждат различни фосфорни торове. Те се добиват от фосфорна киселина в неразтворим вид, при което главната задача е неразтворимият фосфор да се превърне в разтворим. Експериментите от последните години ясно показват, че достъпността на фосфатите, които са разтворими във вода и тези, които са разтворими в разтвор на неутрален амониев цитрат е приблизително еднаква. Малки количества фосфорни торове са под формата на соли на метафосфорната киселина и най-често това са метафосфати на калий и калций.
Суперфосфатът е продукт от сурови фосфати и сярна киселина
Суперфосфатът се получава от сурови фосфати и сярна киселина. Фосфатите се намират в скалисти камъни с вулканичен или седиментен произход и могат да имат органичен или неорганичен произход. Фосфорът, който се съдържа в седиментните скали е от неорганичен произход и идва от фосфатите в морската вода. Залежите от биологичен произход произлизат от птичи тор и депозитите му са твърде ограничени. Най-големи запаси има в Мароко и представляват около 45% от общите запаси на фосфати в света.
Сиперфосфатът е предназначен за овощни градини с неутрална и алкална почва.
Двоен и троен суперфосфат
Получават се след сложна обработка на суперфосфат, като количеството на двуфосфорния пентаоксид е различно. Двойният суперфосфат съдържа 36-40% дифосфорен пентаоксид, а тройният съдържа 48-52%. Произвеждат се под формата на сивокафяв прах или в гранулирано състояние. Предимството им е, че са по-концентрирани и се внасят в по-малки количества (обикновено 2-3 пъти), но също са предназначени за неутрални и алкални почви.
Томасово брашно
Томасовото брашно се добива от преработката на чугуна в стомана. Представлява тъмносив до черен прах, който не е хигроскопичен и не се втвърдява. Съдържанието на фосфорна киселина е около 15-16%, а в някои случаи до 22%. То е предназначено за наторяване на овошки, които са засадени на кисела почва.
Костно брашно
Получава се от обезмаслени смлени кости, има сив цвят и съдържа около 30% фосфорна киселина. Не е хигроскопично.
Комплексни торове
С комплексните торове се внасят повече от едно хранителни вечества в почвата. При тях концентрацията на хранителни вещества е значително по-висока и са предназначени за определен тип почви и за определени растения. За есенно торене най-подходящ комплексен тор е NPK 6:15:15, защото съдържанието на азот е минимално.
Диамониев фосфат (DAP или диамофос) е комплексен, висококонцентриран, гранулиран минерален тор, който съдържа азот и двуфосфорен пентаокис. Той е леснодостъпен за плодовете и поради това е много икономичен, но има един недостатък – подкиселява почвата. Подобно действие има и моноамониевия фосфат (MAP).
Фосфорът се усвоява значително по-бавно и затова се внася през есента, но играе значителна роля както при залагане на цветните пъпки на бъдещата реколта, така и за засилване на устойчивостта на овошките към болести и неблагоприятни климатични условия.