Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.12.2018 г.

Как да използваме фосфорните торове в овощарството

Ползите са много
Как да използваме фосфорните торове в овощарството

sinor

Фосфорът влиза в триадата елементи, които са жизнено необходими за растенията. За разлика от двата други – азот и калий, които отговарят за израстването и вкусовите качества на плодовете, фосфорът контролира постоянните обменни процеси и се явява източник на енергия. Той влиза в състава на нуклеиновите киселини, а също в много други вещества, които играят главна роля в живота на растителните култури.

Фосфорните торове са необходим източник за хранителни вещества за овощните култури. Някои от тях се нуждаят от по-големи количества фосфор, други от по-малки, но без него растенията се изтощават и умират. Когато количествата са достатъчни, тогава обменните процеси в растенията протичат бързо, те се развиват, растат и плодоносят по-добре. И още по-интересното е това, че даже внесените количества фосфорни торове в почвата да са в излишък, те не нанасят вреда на растенията, защото се усвояват само в необходимите количества.

Признаци на недостиг на фосфор

Фосфорният глад се проявява под различна форма:

–  листата променят формата и цвета си, като най-напред стават тъмнозелени, а по-късно променят багрите си в червено-виолетови и започват преждевременно да опадат;

– появяват се некротични изменения и се образуват тъмни петна по листата;

– надземните части на овошките забавят развитието си;

– кореновата система забавя значително развитието си.

Всички тези признаци, които показват забавяне в развитието на овощните култури могат да се избегнат, когато се вземат своевременни мерки за компенсиране на недостига на фосфор в почвата. Не по-малко важно е да се установи кои са причините за този дефицит.

Причини за недостига на фосфор

Най-често срещаните причини са следните: преминаване и фиксация в трудно усвоими съединения, неправилно внасяне на фосфорните торове,  слаба дейност на микрофлората в почвата и като резултат забавено развитие, усвояване на фосфор без последващо възстановяване, неорганичен тип на култивиране на почвата.

Разтворимата във вода фосфорна киселина е най-достъпен вид фосфор за овошките и останалите растения.

Днес се произвеждат различни фосфорни торове. Те се добиват от фосфорна киселина в неразтворим вид, при което главната задача е неразтворимият фосфор да се превърне в разтворим. Експериментите от последните години ясно показват, че достъпността на фосфатите, които са разтворими във вода и тези, които са разтворими в разтвор на неутрален амониев цитрат е приблизително еднаква. Малки количества фосфорни торове са под формата на соли на метафосфорната киселина и най-често това са метафосфати на калий и калций.

Суперфосфатът е продукт от сурови фосфати и сярна киселина

Суперфосфатът се получава от сурови фосфати и сярна киселина. Фосфатите се намират в скалисти камъни с вулканичен или седиментен произход и могат да имат органичен или неорганичен произход. Фосфорът, който се съдържа в седиментните скали е от неорганичен произход и идва от фосфатите в морската вода. Залежите от биологичен произход произлизат от птичи тор и депозитите му са твърде ограничени. Най-големи запаси има в Мароко и представляват около 45% от общите запаси на фосфати в света.

Сиперфосфатът е предназначен за овощни градини с неутрална и алкална почва.

Двоен и троен суперфосфат

Получават се след сложна обработка на суперфосфат, като количеството на двуфосфорния пентаоксид е различно. Двойният суперфосфат съдържа 36-40% дифосфорен пентаоксид, а тройният съдържа 48-52%. Произвеждат се под формата на сивокафяв прах или в гранулирано състояние. Предимството им е, че са по-концентрирани и се внасят в по-малки количества (обикновено 2-3 пъти), но също са предназначени за неутрални и алкални почви.

Томасово брашно

Томасовото брашно се добива от преработката на чугуна в стомана. Представлява тъмносив до черен прах, който не е хигроскопичен и не се втвърдява. Съдържанието на фосфорна киселина е около 15-16%, а в някои случаи до 22%. То е предназначено за наторяване на овошки, които са засадени на кисела почва.

Костно брашно

Получава се от обезмаслени смлени кости, има сив цвят и съдържа около 30% фосфорна киселина. Не е хигроскопично.

Комплексни торове

С комплексните торове се внасят повече от едно хранителни вечества в почвата. При тях концентрацията на хранителни вещества е значително по-висока и са предназначени за определен тип почви и за определени растения. За есенно торене най-подходящ комплексен тор е NPK 6:15:15, защото съдържанието на азот е минимално.

Диамониев фосфат (DAP или диамофос) е комплексен, висококонцентриран, гранулиран минерален тор, който съдържа азот и двуфосфорен пентаокис. Той е леснодостъпен за плодовете и поради това е много икономичен, но има един недостатък – подкиселява почвата. Подобно действие има и моноамониевия фосфат (MAP).

Фосфорът се усвоява значително по-бавно и затова се внася през есента, но играе значителна роля както при залагане на цветните пъпки на бъдещата реколта, така и за засилване на устойчивостта на овошките към болести и неблагоприятни климатични условия.

Как да използваме фосфорните торове в овощарството
24476
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини